Szicília.... A megérkezés!

A kis Fokker már benn áll a bécsi repülőtéren amikor becsekkolásra szólítanak. Ha időben kinn vagyok akkor minden nagyon flottul működik. A repülőjegyen három óra áll felszállás előtt ajánlott megjelenésre, én a hagyományos kettő órát preferálom. Nincs sok ember a reptéren, Bécs mint világváros úgy gondolom sokkal több utas befogadására képes, de lehet csak a hármas terminál ilyen elhagyatott világviszonylatban. Felszállásnál egy kis turbulencia, majd leszállásnál egy vonalban egy óriási feketeség. A múltkori cápás kirohanásom óta óvatosan kémlelem fentről a teret, különben is a szárny fölött ülök amire óriási betűkkel ki van írva, hogy tilos rálépni. Szegény Tau bácsi, ő még garázdálkodhatott a levegőben a repülőgép különböző pontjain, ma már ki kell írni Tau bácsi követőinek, hogy a szabály meghozatott, a tiltás elrendeltetett, engedetlenségre lehetőség nincs. 


A repülőtéren vár Christian, energikus, igazi olasz aki élt már Párizsban, Spanyolországban, a nyelveket úgy váltja mint más a fehérneműt. 45 perces utunkon Catania repülőteréről Taorminába  az autópályán haladva elmutogatja melyik település épült lávafolyam helyére, a koromfekete sziklák szintén a vulkán kitörésének maradványai az út mellett, és a mikroklímának, a vulkánnak és a sós tengernek köszönhetően a sziget ezen része még augusztus derekán, a legperzselőbb hőségben is csodálatosan zöld. Zöld és színes, a leander itt fa, és emlékszem barátaim teraszán a féltve őrzött növény mennyire érzékeny otthon és mennyire meg akarjuk folyton menteni, itt meg az autópálya mentén úgy nő ahogy hagyják.

Előttünk az Etna épp rózsaszínben pöfékel
Mórok, punok, normannok akarták meghódítani ezt a görög szigetet, de a szívós helyiek mindig megtalálták a módját hogyan éljenek túl és hogyan őrizzék meg identitásukat. Először megépítették Giardini Naxost, ami görög kertet jelent, majd amikor megtámadták őket a tenger felől, akkor egy lépcsővel feljebb költöztek a mai Taormina területére, később pedig Castelmola adott menedéket a helyieknek, ami egy szikla tetejére épült fellegvár a két város fölött.




És mindezek hátterében meredezik az Etna, aki 600 ezer évével ifjú hölgy, aki szélsőséges keretek között élteti a helyi lakosokat. Ezt a kettősséget csak később értettem meg, az itt töltött időm alatt. Ugyanis a szicíliai szélsőséges mentalitással él. Egyrészt féli a hegy erejét, hirtelen jövő pusztítását, ezért élnek itt az emberek erős intenzitással, mintha a pillanatnak élnének, és csodálják a természet gyümölcseit, amik sehol máshol nem teremnek meg ebben a formában csak itt, a helyi narancs, a citrom, a szőlő mind az egyik oldalról elvevő a másik oldalról pedig adó hegy szellemének kénye kedve.
Christian pedig csak mutogat és gesztikulál, megkérdezem, hogy mennyire tudják előre mikor fog kitörni az Etna, és mennyire érzik a helyiek előre a kitörést, mondja, hogy csak a műszerekben bíznak, amik legalább 1-2 nappal előre jelzik, így mindenki fel tud készülni a változásra.
Em betűnek nevezem a maffiát, amit előzőleg leinformáltam, na nem úgy, hanem hogy mennyire lehet róla beszélni Szicíliában. Christian kérdezi, hogy az mi. Majdnem beveszem a csalit, gondolkodom, hogy kimondhatom-e ezek utána  Capo di Capi nevét, aztán rájövök hát persze, nem beszélünk róla, nem ejtjük ki a nevét, olyan ez mint a Harry Potterben a Voldemort, tudjuk kicsoda, csak "Isten nevét szádra ne vedd"…. Mikor látja kétségbeesett zavaromat, szélesre mosolyítja száját és örül hogy megfoghatott, és biztosít róla hogy a legtöbbet ő tudja a maffiáról, mert ő maga a maffia. Ő maga a Keresztapa. És az ő apja még nagyobb keresztapa volt mint az eddigi összes és ő fel akar nőni hozzá, hogy ő lehessen a még legnagyobb. Közben lavíroz a kanyargós szerpentines úton Messina irányába, a tengert még hírből se látjuk, az Etnát sem, sebaj, van itt annyi hallgatnivaló, hogy most nincs idő fókuszvesztésre.
Taormina tengerpartja nem csipkés, nem is nevezném partnak, hanem inkább meredeken kimagasló kilátónak, ahol a hely kegyesen egy-két öblöt dobott a szárazföldre. És az az egy-két öböl ahova bepillantást nyerhettem lett a hely csodája kis sziklaszirtjeivel, szigeteivel és a szürke ötven árnyalatában játszó kristálytiszta átlátszó vizével.



Minden öbölben több tucat hajó, csónak, yacht, bárka, tutaj és vizijűrmű ringatózik. Minden öbölben kék, fehér napágyak és napernyők sorakoznak katonásan és várják az inváziót. Az öblök felett az út kanyarodik, az autósok pedig olyan pontossággal húznak el egymás mellett kicentizve a közelséget, hogy elgondolkodom, ha autót béreltem volna, talán csúcsot döntenék a forgalom fennakasztásában. Nem hallok dudát, nem hallok kiabálást, talán itt csak turisták közlekednek akik óvatosan duhajkodnak ismerve a helyiek vezetési szokásait, és a monda a szicíliai utakról és vezetési morálról talán olyan mint a maffia, most már lehet róla beszélni. De kivárom a végét, hiszen még csak első napja, pár órája vagyok vendég a „szárazföldön”.

Taormina tengerparti rész - utcarészlet
De helyiek is laknak itt
Esteledik, a sziesztának vége, lassan szállingóznak az emberek az utakra, a turista jön a strandról, a forgalom végeláthatatlan, kipróbálom a funiviát, a helyi drótkötélpályát, ami a szállásomtól pár méterre van, egy drótkötélpálya, van egy kis sor, de leküzdöm postai sorbanállási fóbiámat, oda-vissza kérek jegyet, 6 euró, de kapni lehet napi jegyet 10 euróért, heti jegyet 30 euróért, és indulhat a kaland. A párizsi Eiffel toronyba a feljutás izgalmasabb, most inkább a látványban gyönyörködöm, és a helyiek lakásában, amik mellett elhalad a kabin, bepillantást engedve hétköznapjaikba. Ők ugyanúgy tévéznek koraesténként, rezignáltan tudomást sem véve a közlekedési eszközről. A pálya meredek, alattunk egy valaha a gyalogosokat szolgáló ösvény, talán a túrabakancsomban kipróbálom, habár inkább csúszdaként működhet és most nem hoztam vastag fenékvédőt, úgyhogy inkább kihagyom. Lábam alatt a focipálya karnyújtásnyira üresedik, talán mindenki az olimpiára készül....

Funívia - 12 fős nemzetközi kabinok
Bevonulok a Porta Messinán és áramlok a tömeggel. Ugyanaz az emberi zaj kisér végig a hosszú Corso Umberton, mintha Nápolyban volnék. A szűk sétálóutcán a minimalista luxuskirakatok és a túlcsicsázott majolikával kevert iparművészeti alkotások váltják egymást. Az utóbbi kirakatok kínálata odaragaszt az üveghez. Az én szerény mellkasom nem hiszem hogy elbírna egy puttót ábrázoló nyakéket, ezeket a díszeket az igazi dél olasz nőknek találták ki, akik terjedelmes nőiessége elbírja a néhol szinte szobrászati alkotások súlyát és nagyságát.
Christian ajánlott egy igazi helyi éttermet, megtalálom a Trattoria Nettunót, ahol maga a tulajdonos, Miazzi vár, és tessékel a teraszon előre terített asztalhoz. Ez most a luxus helye, örülök hogy nem vettem magas sarkú cipőt, habár a hely szelleméhez igazodva kiöltöztem a vacsorához, büszkén feszítek egyedi Rouge ruhámban, ahogy az olasz nők is kiöltöznek az esti programokhoz. A fű olyan puha, hogy mezítlábra kényszerít. Az asztal terítéke olyan hófehér, hogy az egyiptomi lekopott napsütötte bőröm is négercsók mellette. A ház ajánlatát rendelem, ami egy helyi halféle, ami puha, omlós, citrommal locsolva izgató, előttem filézi ki a felszolgáló, kapok hozzá padlizsán, cukkini és paradicsom köretet grillezve, és mint tudjuk, a padlizsánba bele tudok fulladni, ennek a paradicsomnak pedig csak ez a paradicsom íze van. Úgy folyik le hozzá az erős de lágyan szomjoltó vörös etnai bor mint a láva a vulkánból utolsó kitörésekor. 
És pillanatokon belül érzem a hatását, ami nem részegít el, inkább kiváncsivá és elevenné tesz, megyek tovább a hömpölygő tömeggel, az étterem egy eldugott lépcsősor legtetején van valahol a főutca fölött követhetetlen légvonalban, visszafelé más irányból találom magamat, de arra is egy étterem, tele van, az asztalok a lépcsőkön, holnap ide jövök és gyorsan foglalok egy asztalt a miheztartás végett. Három emberrel beszélem meg hogy biztosan jövök, és mindhárman biztosítanak arról, hogy az asztal le lesz foglalva a nevemre. Kíváncsi vagyok!
Még egy fagyi, mert a fagylaltot nem szabad kihagyni, Szicíliai találmány. A funivia úgy visz vissza szálláshelyemre, mint a szentjánosbogár, összekacsintva a látványosan kivilágított tengerparti cimbijeivel.

A bejegyzés trackback címe:

https://novagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr6913608353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Leírás

Mi nők bármilyen korban “kurva jó nők” vagyunk. Mi nők bármilyen korban meg tudjuk tapasztalni az erőszakot, hogy a tapasztalásból összegyúrt kompenzációs csomagot cipeljük magunkkal egész életünkben. Mi nők belefeszülünk a saját életünkbe és ha jön egy vagy két esetleg három faszi, és egyik se üti meg a mércét, önmagunk maradunk. És az önmagunk maradás a “kurva jó nő” jelmez. És a “kurva jó nő” meghatározásban minden benne van, ami egy férfinak kell. A felszín alá sose néz és idővel kiderül hogy mást keres mindenki. A “kurva jó nő” elérhetetlen a férfinak, aki mindent megtesz hogy elérje, megkapja és birtokolja a “kurva jó nőt”. A férfi azt hiszi, ha leigázza a “kurva jó nőt”, akkor a “kurva jó nő” majd úgy táncol ahogyan a férfi fütyül. De a “kurva jó nő” sose szereti a metronom egyhangú kattogását, a ritmus gyorsulását, mert a “kurva jó nő” inkább szereti a szív dobogását. A saját szíve dobogását. És minden “kurva jó” nő sérül az életben ami megbélyegzi, kívülről láthatóvá teszi a valamit, amitől elérhetetlen lesz, vadászható és álomkép mint Anita Egberg.

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

Címkék

adatszabályozás (1) ajándék (1) Al Pacino (1) Amerika (5) Amszterdam repülőtér (1) anna wintour (1) armani (1) asszony (1) attraversiamo (1) Auckland (5) az asszony nem ember (1) a hely szelleme (2) a medve nem játék (2) a sör nem ital (1) bakancslista (1) bali (1) Balogh Béla (1) Bandi (3) barkács (1) Bar Vitelli (1) Baudelaire (1) bazilika (1) bécsi repülőtér (1) bekiwi (10) béla (2) Belflou (1) Bellagio (1) berlin (1) betakarítás (1) bicikli (6) bodeni-tó (1) Bram (1) British Airways (1) buda (1) budai nő (1) budai vár (1) Budapest (22) budapesti nő (16) budapest kedves őrültjei (6) buék (3) buli (4) business class (1) buszos utazás (1) Campania (5) Canal du Midi (6) cápa (2) Carcassonne (3) caserta (2) casino (1) Castelmola (1) Castelnudary (1) cavalli (1) Cirque de Soleil (1) colosseum (2) Coppola (1) crowne plaza (3) család (1) csavargás (17) csavarhúzó (1) Csíkszereda (1) csomag (1) Csontváry Kosztka Tivadar (1) csúcson (2) Dendarai templom (1) disznótoros (1) divat (3) duna (1) Egyiptom (8) éjszaka (1) élmény (67) élményutazás (51) Erdély (10) esztena (2) Etna (3) félrelépés (1) fenntartható turizmus (1) fényképezőgép (2) férfi (1) férfiak (2) Film Tour (1) Firenze (1) földalatti (1) forum romanum (2) fotó (1) Franciaország (6) funivia (2) für emil (1) futások (7) gasztro (9) gdpr (1) GDPR (1) Giardini Naxos (2) Görögország (8) gór nagy mari (1) Grand Canyon (1) grund (1) gucci (1) Gyűrűk ura (1) hála (1) hanuka (2) hátizsákos turizmus (16) Heathrow (1) hegy (3) hegymászás (2) hely szelleme (4) heni süt neked (1) hepp (1) Hobbiton (1) hotel (10) Hotel de la Cité Carcassonne (1) Hotel Mermoz (1) Hotel Paris (2) Hot Water Beach Top 10 Holiday Park (1) idegenlégió (1) impro színház (1) johnny depp (1) jolallnekemavaros (27) (1) kaland (31) kapcsolat (1) Karácsony (2) karib tenger kalózai (1) Kartago tours (3) Keresztapa (2) két negyvenes csaj (10) kígyó (1) királylányok (7) kisváros (3) kisvörös (4) Kleopátra (1) kolbász (1) komboloi (1) komp (1) kraszkó zita (1) kutyák (1) ladys night (2) Languedoc-Roussillon (6) Las Vegas (3) Lazio (4) légió (1) lepkefogó (2) Letojani (1) Lipari szigetek (1) Liszt Ferenc 2B (1) lovi (1) Lufhthansa (1) Luxor (1) Madonna della Rocca (1) maffia (2) magamról (1) maraton (2) marosvásárhely (1) Marsa Alam (1) mary poppins (1) mazel tov (1) medve (8) megcsalás (1) Messina (1) metró (2) Midi Pyrenees (6) Milazzo (1) milf (1) mitfogunkittcsinálni (4) moszkva (1) n (2) nagyváros (25) Nápoly (6) náray tamás (1) naskalat (1) negyes-hatos villamos (2) negyvenesek (9) Nevada (3) newtourzealand (12) new york (4) Nílus (1) (18) nőgyógyász (1) nők (25) nyaralás (2) nyócker (1) Olaszország (18) olasz nő (1) olasz szilveszter (1) optika (1) őrült (1) otthon (2) pakolás (1) Palatinus (1) pálinka (3) panda (1) párizs (1) pesti metró (1) pesti nő (14) pezsgő (1) pillangókat kergető (3) pizza (1) poggyász (2) portugália (1) programok (3) puliszka (1) qatar (3) qatarairways (11) renta (1) repülés (2) repülős utazás (2) Róma (5) romantika (2) rouge (2) ruha (2) Sandra Bullock (1) Savoca (1) sebestyén balázs (1) shopping (1) Simple Red (1) stílusos utazás (48) stoppal a világban (9) Strip (2) St Michel de Lanes (2) szabályok (1) szakember (2) szállás (18) széchenyi (1) szentpétervár (1) szerelem (4) szerelempatak (1) szerető (1) szex (4) Szicília (7) sziget (13) szilveszter (3) színház (3) szűcs gabi (1) Taormina (3) taxi (1) Temptations (1) tenger (12) Thaiföld (1) tizenhetes villamos (1) tizes kulcs (1) történelem (2) Toulouse (1) trafó (1) túra (5) Új-Zéland (13) USA (2) utazás (85) vakáció (32) választás 2018 (4) város (26) vezuv (3) világjáró kalandok (33) villamos (1) VIP Lounge (1) vízesés (1) vonat (1) vörösmarty tér (1) wamp (1) wizzair (1) zoob kati (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása