Hang indít - Kamera forog - Csapó - ééééés TESSÉK!

Új-Zélandon az időnek síkja van, a térnek pedig vetülete. A táj annyira kameraérzékeny, hogy lehet bármilyen az időjárás, a fényviszonyok, a széljárás, a természet mindig a legszebb arcát mutatja. Sokszínű, változatos és mesebeli. Aztán a teremtés befejeztével a világ másik felén Aotearoán, ami a Föld nevű könyv utolsó lapjának utolsó bekezdése a pont előtt, miután a jóisten jól végezte dolgát, megalkotta a tökéletest, és nyugdíjba vonult.

img_9042.JPG

Amint azt tudjuk, a világ azóta kettéoszlott. Vannak a Druon-t olvasók és a Merlések, a Depeche-sek és a Duran Duranosok, ahogyan voltak Mozart és Salieri, úgy Harry Potter és Gyűrűk ura rajongók. Mindegy melyik kaszthoz tartozunk, ha Új-Zélandon járunk, a Megye forgatási helyszínét feltétlenül meg kell látogatnunk. Ami 1998-ban még csak terv volt, 1999-ben megvalósult, 2001-ben pedig bemutatták. És ami nem volt várható, hogy óriási tömegek indulnak el zarándokútra az Alexander család birtokára, hogy megnézhessék Hobbitfalvát eredetiben, ahol sir Peter Jackson leforgatta a Gyűrűk ura trilógiát, és azóta a Hobbit című részeket is, hogy ekkora sikere lesz. A forgatás alatt a sajtó mindent megtett hogy titkos felvételekhez juthasson, például berepült az Alexander család birtokán lévő forgatási helyszín légterébe és felvételeket készítettek. Természetesen az éber rendfenntartók időben megállították a szenzáció hajhász újságírókat (konkrétan BBC, tehát nem is bulvár lap), és a völgy felett légtérzárat vezettek be a forgatás ideje alatt.

A The Shire névre keresztelt fogadócsarnokot 2002-ben nyitották meg a nagyérdemű előtt, mert a film bemutatója után a rajongók olyan szinten elárasztották a vidéket, hogy Sir Peter Jackson és az Alexander család eldöntötték, hogy a fenntarthatóság és a folyamatos bővítés és karbantartás miatt üzleti vállalkozást csinálnak a zarándokhelyből. És milyen jól tették.

img_9071.JPG

Én  még ilyen gyönyörűen berendezett díszletet soha az életben nem láttam.  Már a megérkezés Matamatába is emelkedett hangulatban folyt, a parkolóban hatalmas Hobbitonos buszok, természetesen egy szuvenír bolt, fent egy kávézó ahol isteni finom, sűrű zöldséglevest ettünk, onnan kilátással az igazi fű zöld - zöld fű dombokra, majd buszokkal transzfer az igazi bejárathoz. Megilletődve léptem be, a bokrok és táj titokzatosan eltakarta az igazi meglepetést. Olyan pontos precizitással van felépítve a falu, hogy bármilyen szögben állsz, a fotó tökéletesre sikeredjen.  Hát igen. Látom magam előtt az állványokat, a karavánokat, a rendezői sátrat, és ahogyan Peter Jackson új-zélandiként ügyel a természettel való összhangra. Nekünk a Nap a fővilágosítónk, a sok eső, szél és pár bárány adja a sminket, a történet pedig adott, csak le kell játszani. A terület az Alexander család tulajdonában van, és mint minden más helyi vállalkozás, ez is akár veszteséges is lehetne, de a helyi vállalkozóknak nem az a célja hogy azonnal multimilliomos legyen, vagy gazdag, vagy hatalmas, hanem hogy értéket teremtsen, a környéken lakókat foglalkoztassa és közösen egy cél érdekében munkálkodjanak. Sok esetben az új-zélandi vállalkozások a nyereséget folyamatosan visszapörgetik az üzletbe, a fejlesztésre és a megújulásra fókuszálva. 

Itt nincs helye idétlen vicceknek, hogy jéééé, itt biztos a kviddics mérkőzést vették föl, mert a túravezető szerény hobbitból azonnal átvedlik harcias trollá, és helyre igazít, hogy a területen a születésnapi ünnepséget vették föl, ami eredetileg mocsár volt, és a 39 kivájt manólakás földjével töltötték fel a területet, és az egész túravezetés sztorik, forgatási történetek, kedves emlékek, és a helyi lakosság mai napig tartó őrült szövetsége ebben a mesebeli világban.

img_9059.JPG

Az egyre bővülő díszletfalu még a Harry Potter rajongókat is elkápráztatja. A miniatűr pontossággal megtervezett manóházak színes ajtajai pöttyözik tele a dimbes-dombos tájat. Ma valahogy spontán módon elkapom a pillanatokat, és miközben a Geo magazin főszerkesztője felveszi kamerával az egyik bejáratot, Travellina szalad be rajta, megörökítve az utókornak, hogy manók igenis léteznek. Ezt a felvételt hét lakat alatt őrizzük, és a következő generáció ugyanúgy a keresésére indul, mint annak idején Zsákos Bilbó majd Zsákos Frodó és a többiek a Gyűrű megkeresésének. Apropó, végül kiderült, hogy a gyűrű mindvégig szlovák bloggerünknél, Milannál volt, aki boldogan húzta elő zsebéből A gyűrűt, benne a titkos felirattal

,,Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.”

Aztán felpróbáltuk, és semmi. Több mint valószínű, az összes közül ez a Három Gyűrű, ami a legtisztább, és a tünde urak gyógyításra, és szép dolgok készítésére használták. Milan különben is olyan "tünde" alkatú és kinézetű, most már csak az a kérdés, hogy a Tűz, a Levegő vagy a Víz Gyűrűjét birtokolja és hogy honnan jött.... Kitaláljuk saját mesénket, emlékeket hagyunk a levegőben, eljátszuk hogy mi vagyunk Csavardi Samu és Zsákos Frodó, és megállapítjuk, hogy Csaba Shepherd, a NewTourZealand tulajdonosa, aki összerakta nekünk ezeket a csodálatos programokat, hasonlít Aragornra, az Elle főszerkesztője Liptai Lívia fekete hajjal Arwen, és én akarok lenni Galadriel.... 

Zsáklak, Megye, Michel Delving, Rohan, Gondor, Arda, Völgyzuboly, az egész körös körül Középfölde, és itt van a Zöld Sárkány is ahol ettünk egy isteni finomat a kocsmában, igazi Hobbit sörrel leöblítve, amit csak és kizárólag itt lehet kapni. Négy féle sör közül választhatsz, annyit elárulok, hogy az egyik közülük alkoholmentes és nem azt ittam.

img_9069.JPG

Hazafele a táj felhőkbe és ködbe burkolózik, épp csak annyit láttat a zöldebbnél zöldebb dombokból, amennyi az idefele irányból kimaradt, hogy új élményként láthassuk a busz ablakából, mintha visszafele egy másik útvonalon folytatnánk kalandjainkat. Aztán mondom lányomnak hogy sajnos nem láttuk Mordont, mert köd volt. Erre azt válaszolta, miközben az iskolában gályázott, hogy mert a Mordon az ott van.... Megnyugodtam, hogy új-zélandi kalandjaim alatt megint nem maradtam le semmiről…..

 

A bejegyzés trackback címe:

https://novagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr9913608273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Leírás

Mi nők bármilyen korban “kurva jó nők” vagyunk. Mi nők bármilyen korban meg tudjuk tapasztalni az erőszakot, hogy a tapasztalásból összegyúrt kompenzációs csomagot cipeljük magunkkal egész életünkben. Mi nők belefeszülünk a saját életünkbe és ha jön egy vagy két esetleg három faszi, és egyik se üti meg a mércét, önmagunk maradunk. És az önmagunk maradás a “kurva jó nő” jelmez. És a “kurva jó nő” meghatározásban minden benne van, ami egy férfinak kell. A felszín alá sose néz és idővel kiderül hogy mást keres mindenki. A “kurva jó nő” elérhetetlen a férfinak, aki mindent megtesz hogy elérje, megkapja és birtokolja a “kurva jó nőt”. A férfi azt hiszi, ha leigázza a “kurva jó nőt”, akkor a “kurva jó nő” majd úgy táncol ahogyan a férfi fütyül. De a “kurva jó nő” sose szereti a metronom egyhangú kattogását, a ritmus gyorsulását, mert a “kurva jó nő” inkább szereti a szív dobogását. A saját szíve dobogását. És minden “kurva jó” nő sérül az életben ami megbélyegzi, kívülről láthatóvá teszi a valamit, amitől elérhetetlen lesz, vadászható és álomkép mint Anita Egberg.

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

Címkék

adatszabályozás (1) ajándék (1) Al Pacino (1) Amerika (5) Amszterdam repülőtér (1) anna wintour (1) armani (1) asszony (1) attraversiamo (1) Auckland (5) az asszony nem ember (1) a hely szelleme (2) a medve nem játék (2) a sör nem ital (1) bakancslista (1) bali (1) Balogh Béla (1) Bandi (3) barkács (1) Bar Vitelli (1) Baudelaire (1) bazilika (1) bécsi repülőtér (1) bekiwi (10) béla (2) Belflou (1) Bellagio (1) berlin (1) betakarítás (1) bicikli (6) bodeni-tó (1) Bram (1) British Airways (1) buda (1) budai nő (1) budai vár (1) Budapest (22) budapesti nő (16) budapest kedves őrültjei (6) buék (3) buli (4) business class (1) buszos utazás (1) Campania (5) Canal du Midi (6) cápa (2) Carcassonne (3) caserta (2) casino (1) Castelmola (1) Castelnudary (1) cavalli (1) Cirque de Soleil (1) colosseum (2) Coppola (1) crowne plaza (3) család (1) csavargás (17) csavarhúzó (1) Csíkszereda (1) csomag (1) Csontváry Kosztka Tivadar (1) csúcson (2) Dendarai templom (1) disznótoros (1) divat (3) duna (1) Egyiptom (8) éjszaka (1) élmény (67) élményutazás (51) Erdély (10) esztena (2) Etna (3) félrelépés (1) fenntartható turizmus (1) fényképezőgép (2) férfi (1) férfiak (2) Film Tour (1) Firenze (1) földalatti (1) forum romanum (2) fotó (1) Franciaország (6) funivia (2) für emil (1) futások (7) gasztro (9) gdpr (1) GDPR (1) Giardini Naxos (2) Görögország (8) gór nagy mari (1) Grand Canyon (1) grund (1) gucci (1) Gyűrűk ura (1) hála (1) hanuka (2) hátizsákos turizmus (16) Heathrow (1) hegy (3) hegymászás (2) hely szelleme (4) heni süt neked (1) hepp (1) Hobbiton (1) hotel (10) Hotel de la Cité Carcassonne (1) Hotel Mermoz (1) Hotel Paris (2) Hot Water Beach Top 10 Holiday Park (1) idegenlégió (1) impro színház (1) johnny depp (1) jolallnekemavaros (27) (1) kaland (31) kapcsolat (1) Karácsony (2) karib tenger kalózai (1) Kartago tours (3) Keresztapa (2) két negyvenes csaj (10) kígyó (1) királylányok (7) kisváros (3) kisvörös (4) Kleopátra (1) kolbász (1) komboloi (1) komp (1) kraszkó zita (1) kutyák (1) ladys night (2) Languedoc-Roussillon (6) Las Vegas (3) Lazio (4) légió (1) lepkefogó (2) Letojani (1) Lipari szigetek (1) Liszt Ferenc 2B (1) lovi (1) Lufhthansa (1) Luxor (1) Madonna della Rocca (1) maffia (2) magamról (1) maraton (2) marosvásárhely (1) Marsa Alam (1) mary poppins (1) mazel tov (1) medve (8) megcsalás (1) Messina (1) metró (2) Midi Pyrenees (6) Milazzo (1) milf (1) mitfogunkittcsinálni (4) moszkva (1) n (2) nagyváros (25) Nápoly (6) náray tamás (1) naskalat (1) negyes-hatos villamos (2) negyvenesek (9) Nevada (3) newtourzealand (12) new york (4) Nílus (1) (18) nőgyógyász (1) nők (25) nyaralás (2) nyócker (1) Olaszország (18) olasz nő (1) olasz szilveszter (1) optika (1) őrült (1) otthon (2) pakolás (1) Palatinus (1) pálinka (3) panda (1) párizs (1) pesti metró (1) pesti nő (14) pezsgő (1) pillangókat kergető (3) pizza (1) poggyász (2) portugália (1) programok (3) puliszka (1) qatar (3) qatarairways (11) renta (1) repülés (2) repülős utazás (2) Róma (5) romantika (2) rouge (2) ruha (2) Sandra Bullock (1) Savoca (1) sebestyén balázs (1) shopping (1) Simple Red (1) stílusos utazás (48) stoppal a világban (9) Strip (2) St Michel de Lanes (2) szabályok (1) szakember (2) szállás (18) széchenyi (1) szentpétervár (1) szerelem (4) szerelempatak (1) szerető (1) szex (4) Szicília (7) sziget (13) szilveszter (3) színház (3) szűcs gabi (1) Taormina (3) taxi (1) Temptations (1) tenger (12) Thaiföld (1) tizenhetes villamos (1) tizes kulcs (1) történelem (2) Toulouse (1) trafó (1) túra (5) Új-Zéland (13) USA (2) utazás (85) vakáció (32) választás 2018 (4) város (26) vezuv (3) világjáró kalandok (33) villamos (1) VIP Lounge (1) vízesés (1) vonat (1) vörösmarty tér (1) wamp (1) wizzair (1) zoob kati (1) Címkefelhő