2. napom Taorminában

- Nem kelek fel! - mondtam az ébresztőórámnak reggel ötkor. Majd kihajoltam miniatűr erkélyemen, átnéztem a látóhatáram elé emelt házon és megláttam a napfelkeltét. Utána már automatikusan húztam magamra futócuccaimat, a cipőt, raktam a zsebembe előre megkomponáltan kütyüimet a funkcionalitás jegyében, jól bejáratott rituálé ez nálam, hogyan húzom át a zsinórt a ruháimon át majd be a fülembe, zsebbe tartozékok és arcomra napszemüvegem ami tartást ad még alvó szemeimnek.

Reggeli futásra csábító látvány

Pár lépcső lefele, át a kihalt főúton, jobbra kanyar a parkoló autók mellett, még mindenki alszik, csend van, az első vonat áthalad az alagúton, megkeresem a tegnap befigyelt lejáratot az Isola Bellához, pattogok a kanyargó lépcsőn, a nap megelőzött, már a tenger felett sárgállik korongja, az apró kavicsok nyomják bele cipőmet az útba, a magánsziget előtti bejáraton valakik csöveznek, halkan próbálok futni, majd átmegyek a szigetre ha felébredtek.

A csúcson
Vissza a meredeken, a következő leágazás az igazi kihívás, itt szeretném megkerülni a szirtet, bízom benne hogy az út körbevezet, de egy vaskapu állja utamat. Magánterület, áll a táblán, de a kilátás megérte a fáradozást. Apró kis hattyúkként lebegnek a vizen a hajók, kanyarog az öböl körbeívelve a tengert, a nap narancssárgán világítja meg a horizontot, a rózsaszín ezer árnyalatában. Alatta a tenger az ötven szürke árnyalata. Eszembe jut kislakásom patakra néző ablaka és megsajnálom magam, mert olyan sivár ez mellett a csoda mellett, inkább elraktározom fotók formájában, és visszapattogok a tengerszint felettre, mert nem nevezném futásnak a 45 fokos szögben meredező kaptatóra való feljutást, és minden jóérzésű embert kérek hogy nézze el nekem átlagomat. 2,98 km 9 perces átlagsebességgel, 45 fokos szögben inkább cross futásnak felel meg semmint kocogásnak.

A csúcsra
A reggeli kávét öntöm magamba literszámra, kis bambinik rohangálnak a szálloda reggelizőjében, a pezsgővel kacérkodok, de már úgyis szédült vagyok a látványtól, nem kell fokoznom a bódultságomat. Szicília azért egyedülálló a maga nemében, mert itt a varázst a helyiek közvetlensége adja. Itt élnek, itt vannak együtt  a turistákkal, nincs kirekesztett üdülőövezet, nincs kirakati szállodasor vagy villa ahol egymást figyeljük nemzetközileg, hanem itt együtt mozgunk és élhetünk a helyi lakosokkal, ettől egyedi Szicília, ettől autentikus és ettől szerethető, a közvetlenséggel, a nyitottságukkal és azzal az elementáris erővel, amivel átadják a sziget szeretetét és egyediségét.
A kis öböl ahova leterítem törölközőmet békés, aprókavicsos, a víz pedig csalogat. Innentől kezdve maradok a hűsítő sós kristálytiszta tengerben, apró hal kerülget a zátonyon állva, meg a hajók, vizibiciklik és motorcsónakok kúsznak el halkan a nyílt tenger felé. A nap tűz, a part forrósodik, szaladok a pincér után, és mintha tüzön járnék, visszafele már a napágyakon tornászom át magam négykézláb, talpamon apró vízhólyagok meggondolatlan kirohanásom következményeit érzékeltetve.

Mazzaro öböl
Délutáni program Taormina görög színháza. Szieszta időben indulok, és csodák csodája, nincs sor a jegyvásárlásnál, még van időm megbeszélni a helyi hop on hop of útvonalát a sarkon álló kollégákkal. 10 euro a 2,5 órás út, le lehet szállni a beszámozott megállókon és visszaszállni bármelyik óránként közlekedő járatra. A turistabusz Letojanitól Giardini Naxosig közelkedik, megkerüli Taorminát és felmegy egészen Castelmolába. Taorminából Castelmola kb. 5 km, taxival 15 euro, és a taxissal meg lehet beszélni hogy várjon meg és vigyen tovább a Madonna della Rocca kilátóhoz és kápolnához potom 50 euróér. De megyek sorban.

A görög színházban már készülődnek az esti Tosca előadására. Áll a díszlet, a látvány megragad és ott tart. Elképzelem ahogy Csontváry itt ült valahol a nézőtér felső sorában és addig simogatta a vásznat amíg vissza nem adta azt a képet amit látni akart. Én nem tudnám még szóban sem behatárolni azt a látványt amit nyújt. Mert ha leírnám, már azzal is korlátok közé szűkíteném a végeláthatatlan látnivalót, a színház terjedelmét, a masszív falak körbefont tartósságát, a lefele hömpölygő nézőteret, a színpad templomi szentélyének vázát és a mögötte elterülő lávák útjának vájatát a völgyben egészen bele a tengerig.

Teatro Greco Taorminában
Castelmolába az út kacskaringós, csak erős gyomrúaknak ajánlott. A kaptató tele van hajtűkanyarokkal, most már örülök hogy nem béreltem autót, rábízom a helyi erőkre az utat és magamat, signorinának szólítanak újonnan vásárolt kis szalmakalapomban és most már tudom miért menekültek egészen ide föl a görögök a különböző támadások elől. Ez a sziklaszirtre épült  kis falu olyan mint egy középkorban játszódó mese díszlete. A tetején a vár, balra a dóm és épp harangoznak amikor beülök a hely nevezetes bárjába, ahol minden a férfiasságot formázza. Ezt is annak a szélsőséges kettősségnek tudom be ami jellemzi a szicíliaiakat, kívülre prűdek és konzervatívak, belül viszont nyitottak és zabolátlanok, megiszom a mandula bort, és konstatálom, hogy ha művész lennék, ilyen helyeken élnék alkotói fázisom alatt, ahol el lehet vonulni csendben, de ha ihletre vagy feltöltődésre vágyom, elég kimenni az utcára, ahol a helyi emberek mindig tartogatnak mesélnivalót, bőszen gesztikulálva nem csak a kezükkel, de az egész testükkel.

 Mert a mennyország nem fönn van, hanem lenn....
 Turrisi Bár Castelmola-ban
Az eredetileg szaracén erődítményt  a nagy uralkodó, I. Roger normann király erősítette meg
A parányi kis Madonna della Rocca kilátóból rálátás nyílik a görög színházra, ami olyan innen mint saját maga parányi kis makettje. A kápolna - taxisom elmondása szerint -, esküvői helyszín, ahol arabok, németek, angolok házasodnak keresztény szertartás szerint. Természetesen a keresztény arabok és nem muszlimok, magyarázza gyorsan, nehogy félreértsem és belegondoljak valami hittérítő energiát a hely szellemébe.

 Kilátás Taorminára
Madonna della Rocca

Most már hátradőlhetek, megeszem pupozott adag rizottómat, a tenger gyümölcseivel mert itt igaz hogy akadozik az internet és olyan lassú mint a csiga, de az asztalom a nevemre elő volt készítve, és ha élvezni akarom az életet, akkor a tenger szerelmesei csak a tenger gyümölcsei által válnak igazi istenekké Szicíliában.

 Hangulatos étterem Taormina egyik mellékutcájában
Rizses kagyló
Asztalom mellett két igazi olasz nő vacsorázik, a legszebb helyet kapom, a lépcsősor legtetején, itt már nincs mászkálás, nincs utcazaj, nevemen szólítanak, és amikor desszertnek kérek valami „dolce-t”, a pincér jelzi hogy ő az. Majd exclusálja magát és megjegyzi, hogy én vagyok a dolce. Ennyi figyelmesség után elfordítom a fejem, mert egy igazi dél-olasz nő nem dől be egy egymondatos udvarlásnak, hanem hazahozatom magam a funiviával, hogy holnap megmászhassam az Etnát, aki ma egész nap felhőbe burkolózott, miközben a parton ezerrel sütött a nap és felhőt hírből sem láttunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://novagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr9813608351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Leírás

Mi nők bármilyen korban “kurva jó nők” vagyunk. Mi nők bármilyen korban meg tudjuk tapasztalni az erőszakot, hogy a tapasztalásból összegyúrt kompenzációs csomagot cipeljük magunkkal egész életünkben. Mi nők belefeszülünk a saját életünkbe és ha jön egy vagy két esetleg három faszi, és egyik se üti meg a mércét, önmagunk maradunk. És az önmagunk maradás a “kurva jó nő” jelmez. És a “kurva jó nő” meghatározásban minden benne van, ami egy férfinak kell. A felszín alá sose néz és idővel kiderül hogy mást keres mindenki. A “kurva jó nő” elérhetetlen a férfinak, aki mindent megtesz hogy elérje, megkapja és birtokolja a “kurva jó nőt”. A férfi azt hiszi, ha leigázza a “kurva jó nőt”, akkor a “kurva jó nő” majd úgy táncol ahogyan a férfi fütyül. De a “kurva jó nő” sose szereti a metronom egyhangú kattogását, a ritmus gyorsulását, mert a “kurva jó nő” inkább szereti a szív dobogását. A saját szíve dobogását. És minden “kurva jó” nő sérül az életben ami megbélyegzi, kívülről láthatóvá teszi a valamit, amitől elérhetetlen lesz, vadászható és álomkép mint Anita Egberg.

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

Címkék

adatszabályozás (1) ajándék (1) Al Pacino (1) Amerika (5) Amszterdam repülőtér (1) anna wintour (1) armani (1) asszony (1) attraversiamo (1) Auckland (5) az asszony nem ember (1) a hely szelleme (2) a medve nem játék (2) a sör nem ital (1) bakancslista (1) bali (1) Balogh Béla (1) Bandi (3) barkács (1) Bar Vitelli (1) Baudelaire (1) bazilika (1) bécsi repülőtér (1) bekiwi (10) béla (2) Belflou (1) Bellagio (1) berlin (1) betakarítás (1) bicikli (6) bodeni-tó (1) Bram (1) British Airways (1) buda (1) budai nő (1) budai vár (1) Budapest (22) budapesti nő (16) budapest kedves őrültjei (6) buék (3) buli (4) business class (1) buszos utazás (1) Campania (5) Canal du Midi (6) cápa (2) Carcassonne (3) caserta (2) casino (1) Castelmola (1) Castelnudary (1) cavalli (1) Cirque de Soleil (1) colosseum (2) Coppola (1) crowne plaza (3) család (1) csavargás (17) csavarhúzó (1) Csíkszereda (1) csomag (1) Csontváry Kosztka Tivadar (1) csúcson (2) Dendarai templom (1) disznótoros (1) divat (3) duna (1) Egyiptom (8) éjszaka (1) élmény (67) élményutazás (51) Erdély (10) esztena (2) Etna (3) félrelépés (1) fenntartható turizmus (1) fényképezőgép (2) férfi (1) férfiak (2) Film Tour (1) Firenze (1) földalatti (1) forum romanum (2) fotó (1) Franciaország (6) funivia (2) für emil (1) futások (7) gasztro (9) gdpr (1) GDPR (1) Giardini Naxos (2) Görögország (8) gór nagy mari (1) Grand Canyon (1) grund (1) gucci (1) Gyűrűk ura (1) hála (1) hanuka (2) hátizsákos turizmus (16) Heathrow (1) hegy (3) hegymászás (2) hely szelleme (4) heni süt neked (1) hepp (1) Hobbiton (1) hotel (10) Hotel de la Cité Carcassonne (1) Hotel Mermoz (1) Hotel Paris (2) Hot Water Beach Top 10 Holiday Park (1) idegenlégió (1) impro színház (1) johnny depp (1) jolallnekemavaros (27) (1) kaland (31) kapcsolat (1) Karácsony (2) karib tenger kalózai (1) Kartago tours (3) Keresztapa (2) két negyvenes csaj (10) kígyó (1) királylányok (7) kisváros (3) kisvörös (4) Kleopátra (1) kolbász (1) komboloi (1) komp (1) kraszkó zita (1) kutyák (1) ladys night (2) Languedoc-Roussillon (6) Las Vegas (3) Lazio (4) légió (1) lepkefogó (2) Letojani (1) Lipari szigetek (1) Liszt Ferenc 2B (1) lovi (1) Lufhthansa (1) Luxor (1) Madonna della Rocca (1) maffia (2) magamról (1) maraton (2) marosvásárhely (1) Marsa Alam (1) mary poppins (1) mazel tov (1) medve (8) megcsalás (1) Messina (1) metró (2) Midi Pyrenees (6) Milazzo (1) milf (1) mitfogunkittcsinálni (4) moszkva (1) n (2) nagyváros (25) Nápoly (6) náray tamás (1) naskalat (1) negyes-hatos villamos (2) negyvenesek (9) Nevada (3) newtourzealand (12) new york (4) Nílus (1) (18) nőgyógyász (1) nők (25) nyaralás (2) nyócker (1) Olaszország (18) olasz nő (1) olasz szilveszter (1) optika (1) őrült (1) otthon (2) pakolás (1) Palatinus (1) pálinka (3) panda (1) párizs (1) pesti metró (1) pesti nő (14) pezsgő (1) pillangókat kergető (3) pizza (1) poggyász (2) portugália (1) programok (3) puliszka (1) qatar (3) qatarairways (11) renta (1) repülés (2) repülős utazás (2) Róma (5) romantika (2) rouge (2) ruha (2) Sandra Bullock (1) Savoca (1) sebestyén balázs (1) shopping (1) Simple Red (1) stílusos utazás (48) stoppal a világban (9) Strip (2) St Michel de Lanes (2) szabályok (1) szakember (2) szállás (18) széchenyi (1) szentpétervár (1) szerelem (4) szerelempatak (1) szerető (1) szex (4) Szicília (7) sziget (13) szilveszter (3) színház (3) szűcs gabi (1) Taormina (3) taxi (1) Temptations (1) tenger (12) Thaiföld (1) tizenhetes villamos (1) tizes kulcs (1) történelem (2) Toulouse (1) trafó (1) túra (5) Új-Zéland (13) USA (2) utazás (85) vakáció (32) választás 2018 (4) város (26) vezuv (3) világjáró kalandok (33) villamos (1) VIP Lounge (1) vízesés (1) vonat (1) vörösmarty tér (1) wamp (1) wizzair (1) zoob kati (1) Címkefelhő