Túl az Óperencián 2. rész
Becsukom a szemem. Egy gyönyörű virágos rétet látok. A háttérben egy férfi és egy nő közeledik. Úgy mennek egymás mellett, mintha lépéseik egymásnak lennének teremtve. Körülöttük négy gyerek szalad, önfeledten ugrál és kalimpál a kezével.
Kinyitom a szemem. Egy gyönyörű virágos rétet látok. A háttérben egy férfi és egy nő közeledik. Úgy mennek egymás mellett, mintha lépéseik egymásnak lennének teremtve. Körülöttük négy gyerek szalad, önfeledten ugrál és kalimpál a kezével.
Fotó: Kovács Bea

Megjött Mariska, István és a négy gyerek. Nem vártak bennünket, Senki nem szólt nekik hogy jövünk. A gyerekek először óvatosan figyelnek és a hátizsákjainkat, majd előkerülnek az ajándékok, apróságok, és oldódik a hangulat. Két perc múlva Jánoska a legkisebb bekéredzkedik János bá' ölébe és onnan figyel bennünket. 
Van valami nyugodtság a hét emberben. János bá' 80 éves, az elhunyt nagypapa testvére, a család legtekintélyesebb tagja, a gyerekek vezényszóra imára gyűlnek körülötte és együtt mondják az "Üdvözlégyet", "Hiszekegyet", és a rózsafüzért. 
A tornácon előkerül a pálinka, és innentől kezdve "Isten éltessen". Az "Isten éltessen" a köszönés, a megköszönés, a bemutatkozás, az elköszönés, és a koccintás. Mert itt Isten az egyetlen és egyedüli aki mindenek fölött áll. A vallásosság igaz mélyről jövő ájtatossága a szomszédos Szeretet Városban ölt testet fiatalok, családok, papok, szerzetesek önzetlen munkájában, ahol tanítják a szeretetet és gyakorolják is.
Itt már nem kaland és nem a bizonytalanság ismeretlene vár, hanem maga a nyugalom, az érzések tárháza, ahol nem tudom megállapítani mi vonz a puritánságban, az egyszerűségben és a szépben. Tudom-e látni hosszú idő után is a zöld sok száz változatát, meg tudom-e szokni az egymásra nézés egyenességét, elegendő-e a napi háromszori imádság ami ki kell hogy elégítse kultúra iránti vágyamat. Nem tudom hova rakjam magam, az időtől amit ezek az emberek nekünk adnak elgyengülök, ellazulok, a világuk pedig megrémít.

 

 

János bá' korát meghazudtolva ugrik ha Jánoska elszalad, meghallja a légy röptét a csöndben, hangja áthatja a környéket ha énekel. Pásztor volt a legelőjükön, amit "esztenának" hívnak, sose volt nős, egyszer szerelembe esett, mindkét család ellenezte a házasságot, akkor megfogadta hű marad önmagához. Gyakran járnak ki hozzá újságírók, riporterek, tapasztalatból tudná hogy kell csinálni, volt ideje gondolkodni a szabadban, olyanok ők arrafelé, mint a tibeti szerzetesek, tavasztól őszig ki tudja milyen gondolatok járják át mindennapjaikat. Nem zavarja csak a farkas vagy a medve, arra meg ott vannak a kutyák, a természet dolga lerendezve, az ember a földi élet csúcsa Isten kezében a réten. 
Elvarázsol az egyszerűsége az életnek, a feladatok felosztása, a nő tudja a dolgát, a férfi tudja a határait. Olyanok Maris és István mint borsó meg a héja, a szélsőséges körülmények között van idő egy hátsimogatásra, egy kedves pillantásra, egy támogató kérésre. A gyerekek szótlanul ugarnak anyjuk, apjuk kérésének eleget tenni, legyen az tyúkok visszaterelése, malac bezárása az ólba, tűz vigyázása vagy a kisöccsük kópéságának cinkossá válása. 
Megkérdezem Istvánt hogy vannak felosztva a feladatok, a válasz egyszerű, talán Allan és Barbara Pease könyvében olvastam erről utoljára, azt viszont tudom hogy ők sosem olvastak sem Testbeszédet. sem a Férfinek szex kell a nőnek szerelem  könyveket. csak úgy maguktól tudják hogy a férfi dolga hazahozni, a nő dolga megőrizni azt. 
Szívem szerint elhoznám ide gyerekeinket kiképzésre, a felnőtteket pedig házassági tanácsadásra. 
Amíg készül a vacsora átmegyünk a szomszédos Szeretet Városba, ahol Balázs György Pap bácsi körbevezet, megmutatja mit tudnak, mit szeretnének és mit csinálnak. Épp szentmisére készülnek, van klarinét, szintetizátor, gitár, 20-25 fiatal, fedett óriási épületben, két deszka az oltár, jó a buli, pörgősek a számok, élvezik a fiatalok, Pap bácsi meg pláne, aztán köszöntenek minket, zavarban vagyunk, lekerül a reverenda majd elhangzik az első székely vicc. Nem tudok viccet mesélni, hangosan felröhögni sem mertem, annyira bennem volt gyerekkorom kőbe vésett templomi ceremóniáinak emléke, emlékszem egyszer kántorként a kimenő zenének egy Beatles számot játszottam, aki felismerte cinkosan összekacsintott velem és megveregette a vállam, aki később tudta meg, az figyelmeztetett hogy nem való. Lehet nem is Beatles volt hanem Abba.....
Elköszönünk, nem akarunk visszaélni a vendégszeretettel és nem akarjuk lekésni a vacsorát. De azért még kívánnunk kell egy dalt, olyan ez mint B. Tóth Lászlónak meg Komjádinak volt a kívánságműsora a Petőfi rádióban. Kívánjuk az 53-ast - mert azt súgják - de előtte még jókedvvel elénekelnek egy másikat.... elköszönünk. Valahonnan ismerős György Balázs, aztán később rájövünk hogy hasonlít Böjte Csabára és munkássága is az ő nyomdokait képviseli.
Átértünk a vacsorára, hál' Istennek nem késtünk. Meghallgattuk az esti imát, megettük a vacsorát, megkaptuk a legszebb szobát, tudomásul vettük hogy fogat az udvaron mosunk maradék ásványvizünkkel, hasznos dolog a nedves törlőkendő és hátra fejlámpával mehetünk sötétedés után elvégezni dolgunkat. Nevetünk autentikus esténken, hátra nem akaródzott mennem, inkább úgy döntöttem kibírom. Nem volt gond az álommanóval, meg se néztem a szoba négy sarkát....
"Erdő mellett estvéledtem,
Subám fejem alá tettem,
Összetettem két kezemet
Úgy kértem jó Istenemet.
Én Istenem adjál szállást,
Már meguntam a járkálást,
A járkálást, a bújdosást,
Az idegen földön lakást.
Adjon Isten jó éjszakát,
Küldje hozzám szent angyalát,
Bátorítsa szívünk álmát,
Adjon Isten jó éjszakát!"

A bejegyzés trackback címe:

https://novagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr8513608445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Leírás

Mi nők bármilyen korban “kurva jó nők” vagyunk. Mi nők bármilyen korban meg tudjuk tapasztalni az erőszakot, hogy a tapasztalásból összegyúrt kompenzációs csomagot cipeljük magunkkal egész életünkben. Mi nők belefeszülünk a saját életünkbe és ha jön egy vagy két esetleg három faszi, és egyik se üti meg a mércét, önmagunk maradunk. És az önmagunk maradás a “kurva jó nő” jelmez. És a “kurva jó nő” meghatározásban minden benne van, ami egy férfinak kell. A felszín alá sose néz és idővel kiderül hogy mást keres mindenki. A “kurva jó nő” elérhetetlen a férfinak, aki mindent megtesz hogy elérje, megkapja és birtokolja a “kurva jó nőt”. A férfi azt hiszi, ha leigázza a “kurva jó nőt”, akkor a “kurva jó nő” majd úgy táncol ahogyan a férfi fütyül. De a “kurva jó nő” sose szereti a metronom egyhangú kattogását, a ritmus gyorsulását, mert a “kurva jó nő” inkább szereti a szív dobogását. A saját szíve dobogását. És minden “kurva jó” nő sérül az életben ami megbélyegzi, kívülről láthatóvá teszi a valamit, amitől elérhetetlen lesz, vadászható és álomkép mint Anita Egberg.

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

Címkék

adatszabályozás (1) ajándék (1) Al Pacino (1) Amerika (5) Amszterdam repülőtér (1) anna wintour (1) armani (1) asszony (1) attraversiamo (1) Auckland (5) az asszony nem ember (1) a hely szelleme (2) a medve nem játék (2) a sör nem ital (1) bakancslista (1) bali (1) Balogh Béla (1) Bandi (3) barkács (1) Bar Vitelli (1) Baudelaire (1) bazilika (1) bécsi repülőtér (1) bekiwi (10) béla (2) Belflou (1) Bellagio (1) berlin (1) betakarítás (1) bicikli (6) bodeni-tó (1) Bram (1) British Airways (1) buda (1) budai nő (1) budai vár (1) Budapest (22) budapesti nő (16) budapest kedves őrültjei (6) buék (3) buli (4) business class (1) buszos utazás (1) Campania (5) Canal du Midi (6) cápa (2) Carcassonne (3) caserta (2) casino (1) Castelmola (1) Castelnudary (1) cavalli (1) Cirque de Soleil (1) colosseum (2) Coppola (1) crowne plaza (3) család (1) csavargás (17) csavarhúzó (1) Csíkszereda (1) csomag (1) Csontváry Kosztka Tivadar (1) csúcson (2) Dendarai templom (1) disznótoros (1) divat (3) duna (1) Egyiptom (8) éjszaka (1) élmény (67) élményutazás (51) Erdély (10) esztena (2) Etna (3) félrelépés (1) fenntartható turizmus (1) fényképezőgép (2) férfi (1) férfiak (2) Film Tour (1) Firenze (1) földalatti (1) forum romanum (2) fotó (1) Franciaország (6) funivia (2) für emil (1) futások (7) gasztro (9) gdpr (1) GDPR (1) Giardini Naxos (2) Görögország (8) gór nagy mari (1) Grand Canyon (1) grund (1) gucci (1) Gyűrűk ura (1) hála (1) hanuka (2) hátizsákos turizmus (16) Heathrow (1) hegy (3) hegymászás (2) hely szelleme (4) heni süt neked (1) hepp (1) Hobbiton (1) hotel (10) Hotel de la Cité Carcassonne (1) Hotel Mermoz (1) Hotel Paris (2) Hot Water Beach Top 10 Holiday Park (1) idegenlégió (1) impro színház (1) johnny depp (1) jolallnekemavaros (27) (1) kaland (31) kapcsolat (1) Karácsony (2) karib tenger kalózai (1) Kartago tours (3) Keresztapa (2) két negyvenes csaj (10) kígyó (1) királylányok (7) kisváros (3) kisvörös (4) Kleopátra (1) kolbász (1) komboloi (1) komp (1) kraszkó zita (1) kutyák (1) ladys night (2) Languedoc-Roussillon (6) Las Vegas (3) Lazio (4) légió (1) lepkefogó (2) Letojani (1) Lipari szigetek (1) Liszt Ferenc 2B (1) lovi (1) Lufhthansa (1) Luxor (1) Madonna della Rocca (1) maffia (2) magamról (1) maraton (2) marosvásárhely (1) Marsa Alam (1) mary poppins (1) mazel tov (1) medve (8) megcsalás (1) Messina (1) metró (2) Midi Pyrenees (6) Milazzo (1) milf (1) mitfogunkittcsinálni (4) moszkva (1) n (2) nagyváros (25) Nápoly (6) náray tamás (1) naskalat (1) negyes-hatos villamos (2) negyvenesek (9) Nevada (3) newtourzealand (12) new york (4) Nílus (1) (18) nőgyógyász (1) nők (25) nyaralás (2) nyócker (1) Olaszország (18) olasz nő (1) olasz szilveszter (1) optika (1) őrült (1) otthon (2) pakolás (1) Palatinus (1) pálinka (3) panda (1) párizs (1) pesti metró (1) pesti nő (14) pezsgő (1) pillangókat kergető (3) pizza (1) poggyász (2) portugália (1) programok (3) puliszka (1) qatar (3) qatarairways (11) renta (1) repülés (2) repülős utazás (2) Róma (5) romantika (2) rouge (2) ruha (2) Sandra Bullock (1) Savoca (1) sebestyén balázs (1) shopping (1) Simple Red (1) stílusos utazás (48) stoppal a világban (9) Strip (2) St Michel de Lanes (2) szabályok (1) szakember (2) szállás (18) széchenyi (1) szentpétervár (1) szerelem (4) szerelempatak (1) szerető (1) szex (4) Szicília (7) sziget (13) szilveszter (3) színház (3) szűcs gabi (1) Taormina (3) taxi (1) Temptations (1) tenger (12) Thaiföld (1) tizenhetes villamos (1) tizes kulcs (1) történelem (2) Toulouse (1) trafó (1) túra (5) Új-Zéland (13) USA (2) utazás (85) vakáció (32) választás 2018 (4) város (26) vezuv (3) világjáró kalandok (33) villamos (1) VIP Lounge (1) vízesés (1) vonat (1) vörösmarty tér (1) wamp (1) wizzair (1) zoob kati (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása