Az üveghegyeken is túl....
.... ahol a kurta farkú malac túr. Ott a kerítés alatt István bá' egyszer látott viperát, amikor a teheneket hajtották át az úton. és ez a vipera ugrik, úgy szökdécselt át a tehenek hátán, mint a pinpong labda adogatásnál páros játszmában. Kicsi, vékony és halálos a marása. Tegnap térdig gázoltunk a tűzforró napsütésben, rövidnadrágban a réten, felfelé nem, most lefele néztem csak. 
Háromkút egy pici település a Kis-Békás patak mentén, ami azért fontos, mert a jobb oldalán laknak a magyarok, a bal oldalán pedig románok. Persze attól függ melyik oldalról közelítjük meg. Mi a Gyilkos tótól tájolódunk. Jól megvannak egymás mellett a 9 román és 62 magyar család, de nem nagyon járnak át egymáshoz. Három híd vezet át, habár a patakot át is lehetne ugrani. A protokollt viszont be kell tartani, hisz azért épült átjáró.

Reggel elköszönünk a háziaktól, kifizetjük szállásunkat, habár szabadkoznak hogy nem kell, szívesen láttak, de csak jól jön, hisz nincs készpénzük amióta az állatokat nem tudják eladni, önfenntartók, mindenük megvan, a többit ügyesen pótolják. 
Hogy hogyan megyünk tovább? Ez egy külön történet, tegnap este még fogalmunk se volt, hisz mindenki a réten betakarít hogy az állatoknak télen legyen mit enniük. Aztán Laci, aki Gyöngyibe szerelmes mondja, hogy Erzsike megy Gyimesbükre. Ezzel az információval fordultunk Marishoz, aki megpróbált kapcsolatba lépni az egyetlen Erzsivel aki mehet Gyimesbükbe, de elérhetetlen volt. elsétáltunk hozzá a hosszú faluban mindenkit meg lehet találni, csak a távolság kiszámíthatatlan. Mondja, belecsapott a villám a telefonjába, azóta nincs neki. De szívesen vár bennünket reggel nyolc órakor a házuk előtt és elvisz a hágón keresztül. Probléma kipipálva, hátizsák fölcsatolva, időben a kapu előtt kurta farkú malackák szaladnak uticéljuk felé, a fülük meg csüng. Meglátnak és visszafordulnak. Erzsike jön tranzitjával, két gyerek már benn ül, kipattannak, segítenek berakni a csomagtartóba a hátizsákjainkat, kiderül nem unokák, hanem ők is utasok. 
A stop Erdélyben megszokott utazási eszköz, fizetni illik a végén egy jelképes összeget. 5-10 lejt írnak az utikönyvek, mi az szerint számoltunk, mennyire rászorult az illető, mennyire volt kedves és mennyire visz közel az uticélunkhoz. Ja persze, ha lett volna. Mert csak azt tudtuk, hogy van három falu, a gyimesi csángók havasi szórványtelepekből álló települései, és oda megyünk ahol a legtöbb látnivaló van. Mert ugye, mit fogunk mi ott csinálni?.....

 

 

És Erzsi mesél. Úgy csavarja a kórmányt a szerpentines, sziklás földúton, mint egy igazi motocross versenyző. Közben nem is az utat figyeli, hanem keresi a szemkontaktust, hisz fontos a visszajelzés, figyel-e a másik, és hogyne figyelnék, iszom minden szavát, igazat mond és tanulságosakat. 
Az utat én figyelem helyette, nem régen van jogosítványa, télen vicces ha be kell menni a városba - mondja -  ezen az úton, de nem esik kétségbe, vagy lapát van nála, vagy hamu. Úgy vált mint egy freestyle motokrossz versenyző, és közben megtudjuk, hogy kapott egy második esélyt a Jóistentől és azóta szolgál. Ő Háromkút gondnoka, és tudja hogy minden embernek dolga van a Földön és feladata. Az övé jelentéktelen, de szívesen csinálja. Ezekben a kisebb közösségekben könnyebb kimondani azt hogy hibáztam, bocsáss meg, szeretlek. És hirtelen Hawaii-on érzem magam, mert aki ismeri a Hoponopono-t, az tudja miről beszélek. A gyerekek is korán felnőnek, dolgozniuk kell és tisztelni a felnőtteket. 
Bea is örül az útnak, gyönyörű képeket készít, Erzsike egy kilátónál meg is áll, a fiúk hátul csendben ülnek, hisz tudják hogy a felnőtt beszél, érzem a tiszteletüket, és amikor megszólalnak, érett, felnőtt minden szavuk.
Megállunk Gyimesközéplokon a polgármesteri ház előtt, az utikönyv a polgármester asszonyt írja segítségnek ha szállást keresünk. Pénzt Erzsike néni nem fogad el, mondjuk, tegye be az alapítványba, felírja nevünket, címünket, pontos könyvelést vezet, és Isten nevében elfogadja.
Az alpolgármester, Károly van benn a hivatalban, azonnal magához ragadja a telefont és segítségünkre siet, addig mi átmegyünk vonatot nézni Csíkszeredába vagy Gyergyószentmiklósra, mert habár még nem tudjuk mit fogunk itt csinálni, most már itt akarunk a tervek szerint maradni. A vasutas kedves, a hatvanas évekbe csöppenünk, habár először a nagy táblára azt hiszem hogy monitor, kijelző vagy hasonló kütyü, végül kiderül hogy fatábla. Vonat megy, fotó készül, vasutasunk megbátorodik és laza mozdulattal megfogja a mellemet. Ekkor döntöm el hogy fotós leszek és nem író. Álljon a kamera elé a bőszen instruáló, nagyszájú fotós, aki a kép tökéletességéért és a fények beállításáért mézes-mázosan mindenre képes. Pofon nem csattan, de tenyerem viszket. Mindkét irányban. Fújtatok mint egy hárpia, ekkor még nem tudjuk, hogy errefelé az előjáték kiteljesedik egy "Gyűsz? Gyere!" rövid egyoldalú kijelentéssel. A bunkó vasutast szándékosan nem publikálom, a fotó agyi kapacitásom szemét tárházába kerül, az emlék pedig az analitikusom szakmai feladatai közé.
Hidegkúton lenne szállás, az messze van, meg hát itt egy falu van akár 15 km hosszú is, szóba kerül a hagyományőrző tábor ami épp előző nap ért véget és tudjuk hogy lakik itt egy ember aki szívesen fogad be átutazókat akik érdeklődnek a hagyományok iránt. Mi még nem tudjuk hogy érdeklődünk - e a helyi hagyományok iránt, de jobban tetszik helyben maradni, így kerülünk alpolgármester úr autójával André Csaba tanyájára a Tatros völgyébe. Várjuk a házigazdát, addig csak ülünk, hallgatjuk a zenélő társaságot, van itt furulya, cselló, tilinkó, óriási udvar, meleg, hintaágy.... gyorsan fürdőruhára öltözöm és kijelentem, megérkeztem. Egy nap pihenő jár. Írok amilyen gyorsan csak tudok, rendezem gondolataimat, hallgatom a zenét, fürkészem a tájat és memorizálom a dallamot ami immáron századszorra csendül föl. Később, este ugyanez jazz alátéttel, szaxofonnal, klarinéttal és kanna dobbal a vacsora és a kisfröccs után.
De már megint előre ugrottam, az Alpolgármester úr segítsége előtt még szocializálódtunk egyet a Csillag panzióban, örömmel töltött el az angol WC amit úgy látogattam ottlétünk folyamán mint az Albertinát Bécsben.
A kisvörös telefonja csontra merült, a csillag panzióban nem csak angol vécé van hanem internet is, a skorpió/bak ismérve, miután kiinternetezte magát más telefonjával ellentmondást nem tűrően kiadja az ukázt hogy induljunk.

A "kisvörös" délutánra, az édes semmittevésben dagonyázva kitalálta, hogy menjünk el puliszkát enni Gyimesbükbe, mert olvasta hogy ott főzik a legfinomabb kukorica kását. Mérlegelve a távolságot, próbáltam meggyőzni hogy majd holnap, mert mit fogunk itt csinálni három napon át, skorpió/bak aszcendens barátosném hajthatatlan, én meg önző, aztán irigy, nehogy már egyedül éljen meg kalandokat, inkább mellé szegülök. Odafele két román állt meg és vittek darabonként, a puliszkát megettük, jól elteltünk, jó lett volna aludni egyet utána, de indulni kellett vissza, mert a nap vészesen haladt a hegyek mögé, a falu hossza a völgyben pedig elérte a 30 (harminc!!!!) kilométert.
 

a puliszka forró!!!
Visszafele utunkról beszéljen ez a rövid kis videó. Mindig elfelejtem kioldani a védősapkát, így az első pár másodperc sötétségben látszik. Ettől egyedi és autentikus. Ez az én védjegyem.

Megfogadtuk hogy csak olyan autóba szállunk be ahol maximum két férfi tartózkodik. Nem mintha válogathattunk volna, csak a miheztartás végett. A mai harmadik autó is román volt, a benzinkútig vittek. Onnan egy fiatal srác állt meg, íme:

Mire hazaértünk már megint álmosak és fáradtak lettünk. Nem is értem. A háziak próbáltak vacsorára invitálni, csak beültünk, de egy falat nem ment le a torkunkon. Azt tudni kell rólunk, míg barátnőm Bea a konzervativizmusából tör ki éppen és minden erejével a korlátait feszegeti, én épp az ellenkezőjét, korlátok közé gerjesztem magam, és szépen lassan egyengetem értékeimet. Magyarul szembe megyünk egymással, jó játék ez tizenévesen, elfelejthető huszonévesen, megtanulható harmincévesen, de negyvenesen már kicsit vicces. Na de hogy frissen végződjön a nap, ma úgy döntünk hogy fürödni fogunk. A ház mögött van a fa zuhanyzó, és legnagyobb örömömre igazi zuhanyrózsa. Csaba a házigazda megszán és melegít vizet, ami a felső hordóba kerül, onnan a hajunkra, testünkre, ha nem lenne kva hideg még élvezném is, de éjszakára lehűl a levegő.... Szinte hideg van. 
Ilyen jegyzeteket találtam a mai napra feljegyezve: 
".... és különben is idősebb nálam!!!"

" Ha két ember marad a földön és csak egy telefon, na az lesz a világvége!"

A bejegyzés trackback címe:

https://novagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr2613608441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Leírás

Mi nők bármilyen korban “kurva jó nők” vagyunk. Mi nők bármilyen korban meg tudjuk tapasztalni az erőszakot, hogy a tapasztalásból összegyúrt kompenzációs csomagot cipeljük magunkkal egész életünkben. Mi nők belefeszülünk a saját életünkbe és ha jön egy vagy két esetleg három faszi, és egyik se üti meg a mércét, önmagunk maradunk. És az önmagunk maradás a “kurva jó nő” jelmez. És a “kurva jó nő” meghatározásban minden benne van, ami egy férfinak kell. A felszín alá sose néz és idővel kiderül hogy mást keres mindenki. A “kurva jó nő” elérhetetlen a férfinak, aki mindent megtesz hogy elérje, megkapja és birtokolja a “kurva jó nőt”. A férfi azt hiszi, ha leigázza a “kurva jó nőt”, akkor a “kurva jó nő” majd úgy táncol ahogyan a férfi fütyül. De a “kurva jó nő” sose szereti a metronom egyhangú kattogását, a ritmus gyorsulását, mert a “kurva jó nő” inkább szereti a szív dobogását. A saját szíve dobogását. És minden “kurva jó” nő sérül az életben ami megbélyegzi, kívülről láthatóvá teszi a valamit, amitől elérhetetlen lesz, vadászható és álomkép mint Anita Egberg.

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

Címkék

adatszabályozás (1) ajándék (1) Al Pacino (1) Amerika (5) Amszterdam repülőtér (1) anna wintour (1) armani (1) asszony (1) attraversiamo (1) Auckland (5) az asszony nem ember (1) a hely szelleme (2) a medve nem játék (2) a sör nem ital (1) bakancslista (1) bali (1) Balogh Béla (1) Bandi (3) barkács (1) Bar Vitelli (1) Baudelaire (1) bazilika (1) bécsi repülőtér (1) bekiwi (10) béla (2) Belflou (1) Bellagio (1) berlin (1) betakarítás (1) bicikli (6) bodeni-tó (1) Bram (1) British Airways (1) buda (1) budai nő (1) budai vár (1) Budapest (22) budapesti nő (16) budapest kedves őrültjei (6) buék (3) buli (4) business class (1) buszos utazás (1) Campania (5) Canal du Midi (6) cápa (2) Carcassonne (3) caserta (2) casino (1) Castelmola (1) Castelnudary (1) cavalli (1) Cirque de Soleil (1) colosseum (2) Coppola (1) crowne plaza (3) család (1) csavargás (17) csavarhúzó (1) Csíkszereda (1) csomag (1) Csontváry Kosztka Tivadar (1) csúcson (2) Dendarai templom (1) disznótoros (1) divat (3) duna (1) Egyiptom (8) éjszaka (1) élmény (67) élményutazás (51) Erdély (10) esztena (2) Etna (3) félrelépés (1) fenntartható turizmus (1) fényképezőgép (2) férfi (1) férfiak (2) Film Tour (1) Firenze (1) földalatti (1) forum romanum (2) fotó (1) Franciaország (6) funivia (2) für emil (1) futások (7) gasztro (9) gdpr (1) GDPR (1) Giardini Naxos (2) Görögország (8) gór nagy mari (1) Grand Canyon (1) grund (1) gucci (1) Gyűrűk ura (1) hála (1) hanuka (2) hátizsákos turizmus (16) Heathrow (1) hegy (3) hegymászás (2) hely szelleme (4) heni süt neked (1) hepp (1) Hobbiton (1) hotel (10) Hotel de la Cité Carcassonne (1) Hotel Mermoz (1) Hotel Paris (2) Hot Water Beach Top 10 Holiday Park (1) idegenlégió (1) impro színház (1) johnny depp (1) jolallnekemavaros (27) (1) kaland (31) kapcsolat (1) Karácsony (2) karib tenger kalózai (1) Kartago tours (3) Keresztapa (2) két negyvenes csaj (10) kígyó (1) királylányok (7) kisváros (3) kisvörös (4) Kleopátra (1) kolbász (1) komboloi (1) komp (1) kraszkó zita (1) kutyák (1) ladys night (2) Languedoc-Roussillon (6) Las Vegas (3) Lazio (4) légió (1) lepkefogó (2) Letojani (1) Lipari szigetek (1) Liszt Ferenc 2B (1) lovi (1) Lufhthansa (1) Luxor (1) Madonna della Rocca (1) maffia (2) magamról (1) maraton (2) marosvásárhely (1) Marsa Alam (1) mary poppins (1) mazel tov (1) medve (8) megcsalás (1) Messina (1) metró (2) Midi Pyrenees (6) Milazzo (1) milf (1) mitfogunkittcsinálni (4) moszkva (1) n (2) nagyváros (25) Nápoly (6) náray tamás (1) naskalat (1) negyes-hatos villamos (2) negyvenesek (9) Nevada (3) newtourzealand (12) new york (4) Nílus (1) (18) nőgyógyász (1) nők (25) nyaralás (2) nyócker (1) Olaszország (18) olasz nő (1) olasz szilveszter (1) optika (1) őrült (1) otthon (2) pakolás (1) Palatinus (1) pálinka (3) panda (1) párizs (1) pesti metró (1) pesti nő (14) pezsgő (1) pillangókat kergető (3) pizza (1) poggyász (2) portugália (1) programok (3) puliszka (1) qatar (3) qatarairways (11) renta (1) repülés (2) repülős utazás (2) Róma (5) romantika (2) rouge (2) ruha (2) Sandra Bullock (1) Savoca (1) sebestyén balázs (1) shopping (1) Simple Red (1) stílusos utazás (48) stoppal a világban (9) Strip (2) St Michel de Lanes (2) szabályok (1) szakember (2) szállás (18) széchenyi (1) szentpétervár (1) szerelem (4) szerelempatak (1) szerető (1) szex (4) Szicília (7) sziget (13) szilveszter (3) színház (3) szűcs gabi (1) Taormina (3) taxi (1) Temptations (1) tenger (12) Thaiföld (1) tizenhetes villamos (1) tizes kulcs (1) történelem (2) Toulouse (1) trafó (1) túra (5) Új-Zéland (13) USA (2) utazás (85) vakáció (32) választás 2018 (4) város (26) vezuv (3) világjáró kalandok (33) villamos (1) VIP Lounge (1) vízesés (1) vonat (1) vörösmarty tér (1) wamp (1) wizzair (1) zoob kati (1) Címkefelhő