Canal du Midi bringával 300 km-en - 3. nap Saint Michel de Lanes-ből Castelnaudaryba

 

Giling galang! A sötét szobába bekúszik egy kellemes dallam. A harang reggel hét órakor eljátssza az ébresztőt. Egészkor a motívum felét, negyedkor pedig kettőt kondít.

 

A tegnapi 50 km körüli távot reggel meg sem érzem, frissen ébredek és tárom ki a spalettákat a zöld lombkoronás fákra. Ma is jó időnek ígérkezik, úgyhogy gyorsan foglalok egy szállást Castelnaudaryba 25 euróért Adriannál, ha már ilyen spontán, akkor legalább mi druszák találjunk egymásra.
A rendszer azonnal visszaigazolja, küldi a címet, semmi kommunikáció, megyek a biztosra. De előtte még egy kis reggeli a ház urával, aki kimérten, a tegnapi énjével szöges ellentétben ül a konyhaasztalnál és tálalja a kétszersültet lekvárral és egy bödönnyi kávét.

 

Ez az a hely ahol meg lehetne írni egy tipikus kisvárosi történetet. Ahol adva van a tanító, a pap, a polgármester és a nép. Mint a Csokoládéban.

Járom a temető sorba rendezett útjait, keresem a nevet ami összekapcsol a hellyel. Aztán memorizálom a neveket, hátha megírom francia históriámat.

Itt még a bogaraknak is külön parkjuk van.

A falu üres, mindenki elment szavazni. Felmegyek a Golgotára és végigjárom mind a 14 stációt.

A kálvária mögött a kis ösvényen egy fekete állat ül az út végén. Puma! - gondolom, de ahogy közelebb bátorkodom, egyre kisebb lesz a lény, és az út végén egy fekete cica surran el a bokrok között. A nap süt, a templom zárva, bekukucskálok. 
Madárcsicsergés, nyugalom, béke. Vasárnap van. Lassan indulnom kell, a falu szélén találkozom Vincenttel, elbúcsúzom tőle, ő pedig útbaigazít. Kéri hogy ne menjek az országúton, hanem másik irányba sokkal szebb az út. Megfogadom tanácsát és elindulok az ipszilonig, csak bízni tudok magamban hogy jó irányban.

Ez egy igazi földút, összeköti a mezőgazdasági területeket, előttem utoljára egy traktor járt erre, az egyik oldalamon fák, a másik oldalamon a termőföld. A búzamező úgy hullámzik a szélben, mint a tenger amikor nyaldossa a lábam szélcsend idején. Egy kutyás nőtől kérek segítséget a parcella végén, aki próbálja megfékezni játékos vizsláját. Kiderül a hölgy angol, és itt vett házat, itt él már pár éve, és imádja. Megnyugtat hogy jófele megyek, majd kezdődik a nem várt lankás rész. Az út végén elindulok jobbra, kiderül balra kellett volna. Na sebaj, egy lakókocsis hölgynek hála, egyenesben vagyok.

Útközben egy üzem őrző kutyája szegődik mellém hangos ugatással, nem bírom letekerni, a vádlimat viszont féltem. Aztán megérkezem Belflou-be.

Egy tábla, másik tábla, harmadik tábla, sehol semmi, és a fa mögül előbukkan a 12. századi kastély, körbe vízárokkal. Sajnos zárva van, így csak sétálgatok, ha ezt sétának lehet nevezni, hátamon csigaházammal, tolva a kétkerekű Bandit.
-       -    Segíthetek? Kérdezi a falu főterén egy sportszerkós hölgy.
-        Á, köszönöm, csak nézelődöm és pihenek.
-        Szállása van? – szegezi nekem a direkt kérdést.
-        Ma estére van, Castelnaudaryban, estig el kell jutnom odáig.
-        Bringával?
-        Igen.

    Több mint valószínű, ennek az utamnak az a célja és lényege, hogy ismerjem meg a francia ember lelkét, gondolatait, otthonát és hazáját, ahogyan azt ő látja, és nem úgy ahogyan láttatni akarják velünk mások. Végül Kátyánál kötök ki, kiderül hogy ő is IT-s, aki Toulousból menekült a csöndbe, ebbe a szomszéd nélküli paradicsomba, ahol majd szeptembertől nyitja vendégszobáit, úgyhogy aki egy jót akar beszélgetni művészetkedvelő hölggyel, szívből ajánlom Kátya vendégszeretetét. A lugasban terítünk meg, körbevesznek az orgonabokrok, csicseregnek a madarak, gyorsan összecsapok egy ebédet Kátya konyhájában, ő közben tesz-vesz a házban, megmutatja a vendégszobákat, ígéretesnek látszik, aki el akar vonulni egy kis nyugalomra, annak ez ideális. És még a jó társaság is garantált.

Rögtönzött ebédem nagy sikert arat. Kátya bevallja hogy francia létére nem tud és nem szeret főzni, most, hogy vége a gyorskajás időszakának, amik a városban életmentők voltak a nagy munkatempó mellett, most majd kénytelen lesz megtanulni összedobni és megkreálni az ételeit. 

A frissen lekaszált lugasban a fű illata keveredik a tavasz illatával. Béke és nyugalom szigete. A fáknak mindegy ki nyeri a választásokat és a virágokat messziről sem érdekli ki irányítja az országot, ebben a biztonságban lehet csak nyugodt az ember. Mi közben megvitatjuk a társadalmi és minket körülvevő helyzeteket, beszélünk a szabadságról, természetesen a választásokról, a művészetről, gyökereinkről, honnan jövünk, mik a céljaink, a végére egy igazi csajos, barinős beszélgetés keveredik spontán találkozásunkból.

 

Ebéd után indulás a közelben lévő mesterséges tóhoz, ahol Kátya szörfözik, vitorlázik, míg mások egyéb hasonló sportokat űznek. A tó színe általában megegyezik az ég színével. 7 km hosszan nyúlik bele a tájba, a szélesebb végét aszfalttal erősítették meg, mígnem jött az Autan nevű helyi szél és elsöpörte a töltést. A tó neve Barage d’Estride és van itt teniszpálya, búvárközpont, étterem, viziklub, jó társaság, összejövetelek, kikapcsolódás, mindenféle boardosok, vitorlások, vizibiciklik, zöld természet, kék ég és napsütés….
És átmegyünk a túloldalra, ahol Kátya megmutatja álmai házát, egy csodálatos kilátással rendelkező fából épült lakot.
Kátya bringás is, minden sportot kipróbál, és miközben kerékpárom a furgonja biciklitartóján utazik, elvisz bennünket a Canal du Midi bringaútjára és együtt teker velem következő szállásom helyszínéig. Szinte átad a fiúknak, addig nem tágít, amíg biztos helyen nem tud. Párszor eltévedünk a kacskaringós csatornarendszeren, és kicsit aggódom hogy majd haza is érjen Kátya, de ő hajthatatlan, mindenáron el akar kísérni Castelnaudaryba, a szállásomra. 
Mindenkinek olyan természetes, hogy külföldi számot hívhatok, nem az első eset, hogy persze, segítenek, beszélnek majd, de tárcsázzam. Ez mindenhol így van, eszükbe sem jut külföldi barátaimnak, hogy majd nyögni fogom a telefonszámlát a külföldi hívások miatt, mert most már mindenhol olyan tarifa van, ami nem korlátoz, csak nekem van begyöpösödött és még mindig a legkorszerűbb szolgáltatóm Magyarországon, aki kegyesen megengedi hogy haza illetve otthonról beszéljünk, de külföldi számok tekintetében majd meglátom a számla végét. Szóval felhívjuk Adriant a vendéglátómat, mondja, kinn van az utcán, vár, és én azonnal felismerem a képről. Mert ezeknek az Airbnb és egyéb közösségi szállásmegosztó oldalaknak az az egyik biztonságuk, hogy fel lehet tölteni képet magadról, a szállásról, így könnyen beazonosítható minden.

Kátyától elbúcsúzom, kérem, ha megérkezik haza, jelentkezzen.

Szállásadóm pedig most szerelt le az idegenlégióból 10 év után, köszöni jól van, és bemutatja barátait, Thomast, Alexet és Dragost, ők szintén légiósok. Na bumm. Jól kezdődik. De hát mi másra számítottam Castelnaudaryban, ahol a légió kiképző bázisa van, és minden a Francia Idegenlégióról szól. Újdonsült barátaim 27-28 éves romániai srácok, akik 18 évesen jobb híján beléptek az idegenlégióba, majd 10 év után leszereltek, Adrian kalandból ment a légióba, most pedig vett egy házat a város központjában, közel a kikötőhöz és mindenhez, beadta jelentkezését Toulouse-ba az építészeti egyetemre és most vár, hogy felveszik-e. Köszöni jól van, megkapta a francia állampolgárságot és tele van tervekkel. Ülünk a kis utcában a földön és beszélgetünk, ismerkedünk, és valahogy az az érzésem, hogy ezek a fiúk nagyon fegyelmezett, önfeledt és összetartó srácok. Nincs köztünk korkülönbség, sem nyelvi korlát, viccelnek, hogy van egy haverjuk, magyar, hívják telefonon hogy jöjjön át, de sajnos nem elérhető… 

Tegnap Andorában voltak bevásárolni, itt van nem messze, kb másfél órányira autóval, vámmentes övezet, mutatják is a megszerzett zsákmányt. Van itt 7 éves kubai rum, whiskey, cigi, az 1700 m magasságban elterülő kis országban jó áron lehet kapni biciklifelszerelést is. Nos, bármennyire hiányos Bandim felszereltsége, azért egy csomagtartóért vagy sisakért nem megyek át. Aztán a fiúk elmennek focizni, arra az időre egyedül maradok az üres lakásban. És már ekkor eldöntöttem, hogy a város nem érdekel, inkább a 3 srác, az idegenlégióban eltöltött idejük, a kalandok, az érzéseik és ők maguk.

Egy óra múlva hazajönnek, Dragosnak kiment a bokája. Óriásira duzzadt. Miközben mirelit zöldségsalátát szorít rá, folyamatosan vigyorog. Nézegeti óriásira duzzadt bokáját de nem mer elégedetlenkedni, mondom neki, hogy ez hónapok mire rendbejön, mondja tudja, de látom rajta hogy jövő héten már focizni fog újra.

Közben Adrian vacsorát készít. Carbonara a’la Adrian. Az összekevert tészta tetejére nyers tojást üt. Izgalmas az íze. 

 

Fotózkodunk. Alex barátnője Marlene elmosogat, majd mindenki megy aludni. A srácok még felajánlják hogy másnap mennek be Carcassonne-ba, ha van kedvem, tartsak velük. Eszembe jut, hogy nem cipelném a hátizsákomat, megkérem Julie-t, hadd tároljam nála. Téma lezárva, lelevelezve, hátizsák mehet, kiszedem a legszükségesebbeket, belerakom a kicsibe, igaz jól megpakolódik, de könnyebb lesz így tekerni két napon keresztül. Mert csak holnapután érkezem Carcassonne-ba, mert ekkor még nem tudtam, hogy a helyzetek gyorsan változnak és a spontaneitás és gyors reagálás a legfontosabb része egy csavargó életének.
Macron és Le Penn jutnak tovább, a fiúk nem politizálnak, nekik is mindegy ki az elnök, és ennyiben maradunk. Katya még nap közben figyelmeztetett, hogy errefele ne nagyon hangoztassam politikai nézeteimet. Megfogadtam tanácsát, hisz magamon tudom, hogy lehet élni politika nélkül is, saját kis világomban. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://novagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr8713608313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Leírás

Mi nők bármilyen korban “kurva jó nők” vagyunk. Mi nők bármilyen korban meg tudjuk tapasztalni az erőszakot, hogy a tapasztalásból összegyúrt kompenzációs csomagot cipeljük magunkkal egész életünkben. Mi nők belefeszülünk a saját életünkbe és ha jön egy vagy két esetleg három faszi, és egyik se üti meg a mércét, önmagunk maradunk. És az önmagunk maradás a “kurva jó nő” jelmez. És a “kurva jó nő” meghatározásban minden benne van, ami egy férfinak kell. A felszín alá sose néz és idővel kiderül hogy mást keres mindenki. A “kurva jó nő” elérhetetlen a férfinak, aki mindent megtesz hogy elérje, megkapja és birtokolja a “kurva jó nőt”. A férfi azt hiszi, ha leigázza a “kurva jó nőt”, akkor a “kurva jó nő” majd úgy táncol ahogyan a férfi fütyül. De a “kurva jó nő” sose szereti a metronom egyhangú kattogását, a ritmus gyorsulását, mert a “kurva jó nő” inkább szereti a szív dobogását. A saját szíve dobogását. És minden “kurva jó” nő sérül az életben ami megbélyegzi, kívülről láthatóvá teszi a valamit, amitől elérhetetlen lesz, vadászható és álomkép mint Anita Egberg.

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

Címkék

adatszabályozás (1) ajándék (1) Al Pacino (1) Amerika (5) Amszterdam repülőtér (1) anna wintour (1) armani (1) asszony (1) attraversiamo (1) Auckland (5) az asszony nem ember (1) a hely szelleme (2) a medve nem játék (2) a sör nem ital (1) bakancslista (1) bali (1) Balogh Béla (1) Bandi (3) barkács (1) Bar Vitelli (1) Baudelaire (1) bazilika (1) bécsi repülőtér (1) bekiwi (10) béla (2) Belflou (1) Bellagio (1) berlin (1) betakarítás (1) bicikli (6) bodeni-tó (1) Bram (1) British Airways (1) buda (1) budai nő (1) budai vár (1) Budapest (22) budapesti nő (16) budapest kedves őrültjei (6) buék (3) buli (4) business class (1) buszos utazás (1) Campania (5) Canal du Midi (6) cápa (2) Carcassonne (3) caserta (2) casino (1) Castelmola (1) Castelnudary (1) cavalli (1) Cirque de Soleil (1) colosseum (2) Coppola (1) crowne plaza (3) család (1) csavargás (17) csavarhúzó (1) Csíkszereda (1) csomag (1) Csontváry Kosztka Tivadar (1) csúcson (2) Dendarai templom (1) disznótoros (1) divat (3) duna (1) Egyiptom (8) éjszaka (1) élmény (67) élményutazás (51) Erdély (10) esztena (2) Etna (3) félrelépés (1) fenntartható turizmus (1) fényképezőgép (2) férfi (1) férfiak (2) Film Tour (1) Firenze (1) földalatti (1) forum romanum (2) fotó (1) Franciaország (6) funivia (2) für emil (1) futások (7) gasztro (9) gdpr (1) GDPR (1) Giardini Naxos (2) Görögország (8) gór nagy mari (1) Grand Canyon (1) grund (1) gucci (1) Gyűrűk ura (1) hála (1) hanuka (2) hátizsákos turizmus (16) Heathrow (1) hegy (3) hegymászás (2) hely szelleme (4) heni süt neked (1) hepp (1) Hobbiton (1) hotel (10) Hotel de la Cité Carcassonne (1) Hotel Mermoz (1) Hotel Paris (2) Hot Water Beach Top 10 Holiday Park (1) idegenlégió (1) impro színház (1) johnny depp (1) jolallnekemavaros (27) (1) kaland (31) kapcsolat (1) Karácsony (2) karib tenger kalózai (1) Kartago tours (3) Keresztapa (2) két negyvenes csaj (10) kígyó (1) királylányok (7) kisváros (3) kisvörös (4) Kleopátra (1) kolbász (1) komboloi (1) komp (1) kraszkó zita (1) kutyák (1) ladys night (2) Languedoc-Roussillon (6) Las Vegas (3) Lazio (4) légió (1) lepkefogó (2) Letojani (1) Lipari szigetek (1) Liszt Ferenc 2B (1) lovi (1) Lufhthansa (1) Luxor (1) Madonna della Rocca (1) maffia (2) magamról (1) maraton (2) marosvásárhely (1) Marsa Alam (1) mary poppins (1) mazel tov (1) medve (8) megcsalás (1) Messina (1) metró (2) Midi Pyrenees (6) Milazzo (1) milf (1) mitfogunkittcsinálni (4) moszkva (1) n (2) nagyváros (25) Nápoly (6) náray tamás (1) naskalat (1) negyes-hatos villamos (2) negyvenesek (9) Nevada (3) newtourzealand (12) new york (4) Nílus (1) (18) nőgyógyász (1) nők (25) nyaralás (2) nyócker (1) Olaszország (18) olasz nő (1) olasz szilveszter (1) optika (1) őrült (1) otthon (2) pakolás (1) Palatinus (1) pálinka (3) panda (1) párizs (1) pesti metró (1) pesti nő (14) pezsgő (1) pillangókat kergető (3) pizza (1) poggyász (2) portugália (1) programok (3) puliszka (1) qatar (3) qatarairways (11) renta (1) repülés (2) repülős utazás (2) Róma (5) romantika (2) rouge (2) ruha (2) Sandra Bullock (1) Savoca (1) sebestyén balázs (1) shopping (1) Simple Red (1) stílusos utazás (48) stoppal a világban (9) Strip (2) St Michel de Lanes (2) szabályok (1) szakember (2) szállás (18) széchenyi (1) szentpétervár (1) szerelem (4) szerelempatak (1) szerető (1) szex (4) Szicília (7) sziget (13) szilveszter (3) színház (3) szűcs gabi (1) Taormina (3) taxi (1) Temptations (1) tenger (12) Thaiföld (1) tizenhetes villamos (1) tizes kulcs (1) történelem (2) Toulouse (1) trafó (1) túra (5) Új-Zéland (13) USA (2) utazás (85) vakáció (32) választás 2018 (4) város (26) vezuv (3) világjáró kalandok (33) villamos (1) VIP Lounge (1) vízesés (1) vonat (1) vörösmarty tér (1) wamp (1) wizzair (1) zoob kati (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása