A 10 leghíresebb női utazó
Nők akik nyomot hagynak a világtörténelem sivatagi homokjában, a tengerparton, egy múzeum első téglájában, a bőrükön, a levegőben és a vízben. Tették a dolgukat. Hősök ők mind, korszakuk lázadói, komfortzónáik elhagyói. Tisztelet a bátorságukért!
1. Ida Pfeiffer - (1797. október 14. - 1858. október 27.) osztrák utazó, aki elég későn kezdte csavargásait, miután két fia felnőtt, egyedül maradt és gondolt egyet, majd kiutazott a Szentföldre, majd végigutazta Skandináviát és Izlandot - Dél-Amerika, Tahiti, Kína, India, Mezopotámia, Perzsia, Oroszország érintésével. Indonéziában ő volt az egyetlen európai, aki együtt élt a kannibál Batak törzzsel és hazaengedték. Madagaszkáron az akkori királynő bebörtönözte, nehezen szabadult, majd hazatért Bécsbe és nemsokára egy exotikus betegségben elhunyt. Előtte még írt egy könyvet.

2. Gertrude Bell  - (1868. július 14. –  1926. július 12.) amerikában született angol író, archeológus, utazó, politikus, kém, Winston Churchill barátja, Arábiai Lawrence munkatársa a kairói ásatások alatt, az ő erőfeszítéseinek köszönhetően jött létre a Bagdadi Régészeti Múzeum (ma Iraki Nemzeti Múzeum), az Iraki Nemzeti Könyvtárat magánkézből a köz javára fordította, abban az időben és olyan közegben, ahol minden tudást, képességet be kellett vetnie céljai eléréséhez. Bejárta Európát, Közép - Keletet és Ázsiát. Könyveiből a mai napig tanulnak az angol iskolákban. Túl művelt volt ahhoz hogy férjhez menjen! 




3. Nellie Bly (Bly Elisabeth Cochran) 1864 május 5-én született Pittsburgh-ben, hetvenkét napját a föld körül Verne Gyula világhírű regénye motiválta, ezzel megdöntve a szamárháton, riksán, hajón, vonaton, lovon rekordját. Kora legnagyobb amerikai újságírója nevet nem csak utazásaival vívta ki magának hanem riportsorozataival melyek az első tényfeltáró cikkek voltak, például egy női bolondokháza mindennapjairól írt tudósítása korszakalkotó volt, mert önmagát őrültnek álcázta hogy a valóságot írhassa meg.

 

4. Isabella Bird - (1831. október 15. –  1904. október 7.) az angol betegeskedő, álmatlanságban szenvedő lány orvosi tanácsra kezdett utazgatni, majd ráérezve az ízére a kor szellemét meghazudtolva vágta magát nyeregbe mint a férfiak, ezzel jól megbotránkoztatva környezetét. Az "angol madár" a társadalmi elvárásoknak fittyet hányva egyedül utazott, rettenthetetlen akarattal bejárta az Egyesült Államokat, Ausztráliát (nem szerette), Hawaii aktív vulkánjain adatokat gyűjtött, többek között ezért választották be a Királyi Földrajzi Társaság első női tagjaként Londonban.

 

 

5. Fanni Bullock - (1859. január 8. – 1925. január 22.) a nagyszájú Fanni Bullock Workman hegymászó, térképész, földrajztudós, író volt az első nő, aki nem csak felfedezte a szélsőséges helyszíneket, hanem írt is róluk. Férjével, William Hunter Workmannel utazott, talán ezért volt ennyire bátor, és sokan nem szerették mert riválisait előszeretettel bosszantotta. Workman felfedezte az addig csak gazdag férfiak birodalmát, hirdetve a feminizmus alappilléreit, kis részt kérve magának és a nőknek a monopol helyzetbeől, és tanítva a nőket, hogyan léphetnek ki komfortzónájukból és vehetnek részt hasonló szélsőséges kalapndokban tűző napon, fagyban, függőleges hegyvonulaton vagy biciklivel Indiában. Ő volt a második nő akit beválasztottal a Királyi Földrajzi Társaság tagjai közé és ő volt az első amerikai aki Párizsban a Sorbonne egyetemen taníthatott.

 

Maull & Fox - Fanny Bullock Workman.jpg
6. Jeanne Baré - az 1700-as években férfiruhába öltözve az első nő volt aki körülhajózta a földet. Amikor megláttam a ruháját és a róla készített korabeli képet, nekem a Kisherceg jutott eszembe. Egy év hajózás után lebukott, hazatérte után a Francia Hajózási Hivatal "Rendkívüli asszony" címmel tüntette ki és évi 200 font járandóságot fizetett neki élete végéig. 




7. Aimée Crocker (1864. december 5. – 1941. február 7.) listája hosszú  szerelmi életéről, híres sok férjéről és az akkori társadalmi élet központi figurája, akin előszeretettel élezték nyelvüket a pletykálkodó irigyei, viszont büszke Oscar Wilde-hoz fűződő baráti kapcsolatára. Öt férj, öt gyerek, polgárpukkasztása nem állt meg magánéletében, inkább a konzervatív társadalmi rétegeket piszkálta a világ minden tájáról hazahozott különleges újdonságaival, mint például a buddhizmus, a tetoválás, és a vad mesék. 




8. Freya Stark, teljes nevén Dame Freya Madeline Stark, angol felfedező és író 1893. január 31. - 1993. május 9.

A legnagyobb utazó volt, akit az utolsó romantikus mesélőnek jegyeznek, egy örökké nyughatatlan lélek, az első európai nő, aki bejárta Luristánt, Perzsia délnyugati területét, és térképezte föl a régiót, látta Asszaszin erődjét Alamutban, élt a hegyekben nomádként, ő volt az első nem arab ember, aki átutazott a Dél-Arábiai sivatagon és a kor példaképévé vált azon nők számára, akik az akkori férfiak által uralt társadalomban Freya elmesélt történetei által ihletet meríthettek saját kalandjaik megélésére.



9. Alexandra David Néel - (1868 október 24. - 1969. szeptember 8.) francia utazó, megérdemelte a "Madam Tibet" nevet, még 100 éves korában is megújíttatta útlevelét, mert vissza akart térni a szerelmetes Távol-Kelethez. Egyedülálló módon egyike lehetett azon kiváltságosoknak, akik Lhászába, a tiltott városba beléptek. Kalandjairól magyarul is megjelentek könyvei.

  • Az öt bölcsesség lámája
  • Utam Lhaszába
  • A semmi hatalma
  • Tibetben az úri zsiványok földjén
  • Fekete mágia, szerelmi mágia – avagy az ismeretlen Tibet
  • Mágusok között Tibetben


10.  Mocsári Béláné Fáy Mária. (1845 - 1917) Férjével bejárta egész Európát, miután férje meghalt, bérbeadta ingóságait és húgával elindult felfedezni a Balkánt, Görögországot, Törökországot, Palesztínát, Egyiptomot, utána ötvennégy évesen egyedül Észak-Amerikát, Mexikót, Kubát....

Elképzelem a kényelmetlen ruhákat, a televízió nélküli ismeretlent, a konzervatív, vallásos értékrendeket és megemelem a kalapomat. Olyan példaképek ők, akik miatt nem szabad a fenekünkön maradni. Olyan példaképek, akik megélték a vágyainkat. Olimpikonok, akik saját erejükből értek célt. Edzőjük önmaguk akarása volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://novagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr1313683642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Leírás

Mi nők bármilyen korban “kurva jó nők” vagyunk. Mi nők bármilyen korban meg tudjuk tapasztalni az erőszakot, hogy a tapasztalásból összegyúrt kompenzációs csomagot cipeljük magunkkal egész életünkben. Mi nők belefeszülünk a saját életünkbe és ha jön egy vagy két esetleg három faszi, és egyik se üti meg a mércét, önmagunk maradunk. És az önmagunk maradás a “kurva jó nő” jelmez. És a “kurva jó nő” meghatározásban minden benne van, ami egy férfinak kell. A felszín alá sose néz és idővel kiderül hogy mást keres mindenki. A “kurva jó nő” elérhetetlen a férfinak, aki mindent megtesz hogy elérje, megkapja és birtokolja a “kurva jó nőt”. A férfi azt hiszi, ha leigázza a “kurva jó nőt”, akkor a “kurva jó nő” majd úgy táncol ahogyan a férfi fütyül. De a “kurva jó nő” sose szereti a metronom egyhangú kattogását, a ritmus gyorsulását, mert a “kurva jó nő” inkább szereti a szív dobogását. A saját szíve dobogását. És minden “kurva jó” nő sérül az életben ami megbélyegzi, kívülről láthatóvá teszi a valamit, amitől elérhetetlen lesz, vadászható és álomkép mint Anita Egberg.

A blog szerkesztését és üzemeltetését a Publio segíti.

publio

Címkék

adatszabályozás (1) ajándék (1) Al Pacino (1) Amerika (5) Amszterdam repülőtér (1) anna wintour (1) armani (1) asszony (1) attraversiamo (1) Auckland (5) az asszony nem ember (1) a hely szelleme (2) a medve nem játék (2) a sör nem ital (1) bakancslista (1) bali (1) Balogh Béla (1) Bandi (3) barkács (1) Bar Vitelli (1) Baudelaire (1) bazilika (1) bécsi repülőtér (1) bekiwi (10) béla (2) Belflou (1) Bellagio (1) berlin (1) betakarítás (1) bicikli (6) bodeni-tó (1) Bram (1) British Airways (1) buda (1) budai nő (1) budai vár (1) Budapest (22) budapesti nő (16) budapest kedves őrültjei (6) buék (3) buli (4) business class (1) buszos utazás (1) Campania (5) Canal du Midi (6) cápa (2) Carcassonne (3) caserta (2) casino (1) Castelmola (1) Castelnudary (1) cavalli (1) Cirque de Soleil (1) colosseum (2) Coppola (1) crowne plaza (3) család (1) csavargás (17) csavarhúzó (1) Csíkszereda (1) csomag (1) Csontváry Kosztka Tivadar (1) csúcson (2) Dendarai templom (1) disznótoros (1) divat (3) duna (1) Egyiptom (8) éjszaka (1) élmény (67) élményutazás (51) Erdély (10) esztena (2) Etna (3) félrelépés (1) fenntartható turizmus (1) fényképezőgép (2) férfi (1) férfiak (2) Film Tour (1) Firenze (1) földalatti (1) forum romanum (2) fotó (1) Franciaország (6) funivia (2) für emil (1) futások (7) gasztro (9) gdpr (1) GDPR (1) Giardini Naxos (2) Görögország (8) gór nagy mari (1) Grand Canyon (1) grund (1) gucci (1) Gyűrűk ura (1) hála (1) hanuka (2) hátizsákos turizmus (16) Heathrow (1) hegy (3) hegymászás (2) hely szelleme (4) heni süt neked (1) hepp (1) Hobbiton (1) hotel (10) Hotel de la Cité Carcassonne (1) Hotel Mermoz (1) Hotel Paris (2) Hot Water Beach Top 10 Holiday Park (1) idegenlégió (1) impro színház (1) johnny depp (1) jolallnekemavaros (27) (1) kaland (31) kapcsolat (1) Karácsony (2) karib tenger kalózai (1) Kartago tours (3) Keresztapa (2) két negyvenes csaj (10) kígyó (1) királylányok (7) kisváros (3) kisvörös (4) Kleopátra (1) kolbász (1) komboloi (1) komp (1) kraszkó zita (1) kutyák (1) ladys night (2) Languedoc-Roussillon (6) Las Vegas (3) Lazio (4) légió (1) lepkefogó (2) Letojani (1) Lipari szigetek (1) Liszt Ferenc 2B (1) lovi (1) Lufhthansa (1) Luxor (1) Madonna della Rocca (1) maffia (2) magamról (1) maraton (2) marosvásárhely (1) Marsa Alam (1) mary poppins (1) mazel tov (1) medve (8) megcsalás (1) Messina (1) metró (2) Midi Pyrenees (6) Milazzo (1) milf (1) mitfogunkittcsinálni (4) moszkva (1) n (2) nagyváros (25) Nápoly (6) náray tamás (1) naskalat (1) negyes-hatos villamos (2) negyvenesek (9) Nevada (3) newtourzealand (12) new york (4) Nílus (1) (18) nőgyógyász (1) nők (25) nyaralás (2) nyócker (1) Olaszország (18) olasz nő (1) olasz szilveszter (1) optika (1) őrült (1) otthon (2) pakolás (1) Palatinus (1) pálinka (3) panda (1) párizs (1) pesti metró (1) pesti nő (14) pezsgő (1) pillangókat kergető (3) pizza (1) poggyász (2) portugália (1) programok (3) puliszka (1) qatar (3) qatarairways (11) renta (1) repülés (2) repülős utazás (2) Róma (5) romantika (2) rouge (2) ruha (2) Sandra Bullock (1) Savoca (1) sebestyén balázs (1) shopping (1) Simple Red (1) stílusos utazás (48) stoppal a világban (9) Strip (2) St Michel de Lanes (2) szabályok (1) szakember (2) szállás (18) széchenyi (1) szentpétervár (1) szerelem (4) szerelempatak (1) szerető (1) szex (4) Szicília (7) sziget (13) szilveszter (3) színház (3) szűcs gabi (1) Taormina (3) taxi (1) Temptations (1) tenger (12) Thaiföld (1) tizenhetes villamos (1) tizes kulcs (1) történelem (2) Toulouse (1) trafó (1) túra (5) Új-Zéland (13) USA (2) utazás (85) vakáció (32) választás 2018 (4) város (26) vezuv (3) világjáró kalandok (33) villamos (1) VIP Lounge (1) vízesés (1) vonat (1) vörösmarty tér (1) wamp (1) wizzair (1) zoob kati (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása